Fang Xuanling, un cancelar model al dinastiei Tang

Fang Xuanling, un cancelar model al dinastiei Tang
Fang Xuanling, un cancelar model al dinastiei Tang (Ilustraţie de KiyokaChu / Epoch Times)

Fang Xuanling (579-648 AD) a fost unul dintre ofiţerii care au jucat un rol cheie în fondarea dinastiei Tang, fiind, de asemenea, unul dintre cei mai celebri cancelari din perioada timpurie a dinastiei Tang.

Încă din tinereţea lui, a dat dovadă de inteligenţă, fiind bine educat şi priceput în arta scrisului. El obişnuia să-şi însoţească tatăl în capitala Dinastiei Sui, pe vremea când capitala era paşnică şi pe când toată lumea credea că această linişte va dura o lungă perioadă de timp. Cu toate acestea, Fang Xuanling i-a spus tatălui său între patru ochi: "Împăratul Sui nu a avut nici realizări nici virtuţi. El nu a făcut decât să-şi păcălească supuşii şi nu s-a gândit la binele lor pe termen lung. Mai mult, el le-a permis fiilor săi să nu facă deosebiri între moştenitori şi bastarzi (copiii concubinelor în societatea poligamă de atunci - n.tr.) lăsându-i să intre în competiţie şi să comploteze unul împotriva celuilalt. Mai mult, întrecându-se în risipă şi extravaganţe, aceştia vor ajunge, în cele din urmă, să se ucidă între ei, ducând statul de râpă. Chiar dacă totul este liniştit acum, mă aştept la o prăbuşire imediată." Tatăl a fost surprins de ideile copilului şi a început să îl trateze în mod privilegiat, chiar din acele clipe.

După ce părintele său s-a îmbolnăvit zăcând la pat peste o sută de zile, Fang Xuanling a vegheat la căpătâiul bătrânului. Când tatăl său a murit, Fang Xuanling a postit timp de cinci zile pentru a-l plânge. Atunci când Li Yuan s-a ridicat împotriva statului Sui, Fang Xuanling care era magistrat într-una din provinciile Dinastiei Sui, a mers să-şi ofere serviciile militare armatei lui Li Yuan. Unul dintre fii lui Li Yuan, Li Shimin, l-a întâlnit în tabără şi se povesteşte că s-au simţit ca nişte vechi prieteni încă de la prima întâlnire. Fang Xuanling a fost ridicat la gradul de ofiţer de către Li Shimin, pe care l-a slujit cu credinţă după aceea. Cu fiecare zonă pe care Li Shimin o cucerea, în timp ce alţii se ocupau cu colectarea prăzii de război, Fang Xuanling îşi petrecea timpul vizitând localnicii dăruiţi, pe care încerca să aducă în slujba lui Li Shimin. Când auzea despre generali curajoşi şi strategi inteligenţi, şi-i făcea prieteni convingându-i să-l servească pe Li Shimin.

După ce Li Shimin a devenit împăratul Taizong, Fang Xuanling a fost numit responsabil peste toată administraţia. El a slujit cu sârguinţă şi nu a permis neglijenţa. Recunoştea cu bucurie meritele celorlalţi şi era echilibrat şi tolerant în toate. A creat şi revizuit legi şi era dispus să lucreze alături de orice om talentat care îl aborda.

Când Fang Xuanling a ajuns bătrân şi bolnav, Împăratul Taizong l-a invitat la palatul imperial, oferindu-i privilegiul de şedea în palanchin, iar Fang nu a coborât decât pentru a-şi întâmpina suveranul. Întâlnindu-se, amândoi s-au lăsat copleşiţi de emoţia şi fericirea revederii. Împăratul le-a poruncit medicilor imperiali să-l consulte pe Fang, căruia îi trimitea zilnic bucate împărăteşti. Starea de spirit a împăratului Taizong se schimba în funcţie de ştirile primite despre starea lui Fang Xuanling.

Într-o zi, Fang Xuanling le-a spus fiilor săi: "sunt pe moarte şi mă simt inutil, dar bunătatea pe care mi-a arătat-o Taizong este mai presus de toate. Nu trebuie să-l dezamăgesc pe înţeleptul împărat. În prezent, ţinutul este liniştit şi toate treburile statului sunt orânduite cu dreptate, mai puţin războiul împotriva Goguryeo, care poate pune în pericol pacea statului. Războiul a fost declarat de către Împărat într-o clipă de furie, iar eu nu am îndrăznit să-l opresc. Dar, dacă nu îi arăt acest risc acum, voi muri plin de regrete." El i-a prezentat apoi o petiţie lui Taizong cerându-i încetarea conflictului cu Goguryeo, de dragul bunăstării supuşilor. Când Împăratul i-a văzut petiţia, a semnat-o spunând: "În ciuda bolii sale, el se îngrijorează încă atât de mult pentru imperiul meu."

Când starea lui Fang Xuanling s-a agravat, Taizong a trimis oameni să-l viziteze tot mai des. Mai târziu, împăratul l-a vizitat personal pe Fang Xuanling, luându-şi rămas bun de la acesta cu mare tristeţe. La scurt timp, Fang Xuanling a murit. Avea 70 de ani. Împăratul a ordonat ca toate activităţile curţii imperiale să înceteze timp de trei zile, în semn de respect pentru Fang Xuanling.

Fang Xuanling l-a slujit pe Împăratul Taizong timp de treizeci de doi ani şi s-a dedicat binelui imperiului. A ales oameni virtuoşi şi talentaţi şi a conceput legile şi principiile de guvernare a dinastiei Tang. Nu a abuzat de marea putere de care a dispus datorită poziţiei sale, păstrându-şi modestia şi prudenţa pe parcursul întregii vieţi. Generaţiile de mai târziu l-au preţuit ca pe un cancelar exemplar, un model demn de urmat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură