FBI lansează un apel pentru identificarea unui jihadist cu accent nord-american

Sigla Biroului Federal de Investigaţii
Sigla Biroului Federal de Investigaţii (Mark Wilson / Getty Images)

Poliţia federală americană caută informaţii despre un jihadist care se exprima în limba engleză cu accent nord-american într-un recent film de propagandă al grupului Statul Islamic, în care acesta apare cu faţa ascunsă sub o cagulă, relatează AFP.

Bărbatul - în ţinută de camuflaj, cu un pistol în mână - interpretează rolul de narator în această înregistrare video de 55 de minute, intitulată 'Flames of War', prezentând în prim-plan prizonieri care îşi sapă propria groapă înainte de a fi executaţi.

În această înregistrare, naratorul 'trece fără probleme de la limba arabă la engleză pentru a lăuda Statul Islamic, cu scopul de a atrage atenţia unui auditoriu occidental', explică FBI în apelul său pentru un eventual martor care l-ar putea identifica.

Difuzând imagini ale bărbatului cu cagulă, 'FBI speră că cineva îi va recunoaşte vocea sau comportamentul', adaugă comunicatul FBI care afişează un număr de telefon şi o adresă internet unde ar putea fi primite eventualele informaţii.

'Nu este nicio îndoială că cineva se exprimă cu un accent nord-american în acest video, este una dintre marile noastre preocupări în prezent', declarase în urmă cu câteva zile directorul FBI, James Comey

Potrivit lui, aproximativ 12 cetăţeni americani luptă în prezent alături de organizaţiile teroriste. În total, o sută încercaseră să li se alăture, unii au reuşit şi au revenit în teritoriul american, alţii se află în continuare în Siria.

FBI anunţase că asasinul jurnaliştilor americani James Foley şi Steven Sotloff şi al britanicului David Cawthorne Haines, toţi trei executaţi prin decapitare revendicată de Statul Islamic, a fost identificat. Acesta - care apărea cu cagulă în trei înregistrări video difuzate de Statul Islamic - profera, cu accent britanic, ameninţări la adresa lui Barack Obama, dacă atacurile americane împotriva Statului Islamic vor continua.