FBI redeschide investigaţia asupra serverului privat al lui Clinton

După ce în urmă cu câteva luni a închis cazul împotriva lui Hillary Clinton pentru utilizarea adresei personale de email pentru sarcini oficiale de stat, FBI-ul a anunţat că redeschide investigaţia.
Hillary Clinton.
Hillary Clinton. (Captură Foto)

FBI va redeschide investigaţia asupra utilizării de către Hillary Clinton a unui server privat de email în perioada în care era Secretar de Stat.

Într-o scrisoare către Congresul SUA, directorul FBI James B. Comey a dezvăluit că biroul a aflat de existenţa unor noi emailuri legate de investigaţie.

„Vă scriu pentru a vă informa că echipa de investigaţie şi eu însumi suntem de acord că FBI ar trebui să ia măsuri investigative corespunzătoare pentru a permite investigatorilor să reexamineze aceste emailuri pentru a determina dacă conţin informaţii secrete, precum şi pentru a evalua importanţa lor pentru investigaţia noastră”, a scris Comey.

Anterior, Comey a declarat că investigaţia a fost închisă, dar a precizat că „împrejurările recente” l-au determinat să îşi completeze mărturia.

Comey nu a oferit un termen limită pentru finalizarea investigaţiei.

Jason Chaffetz, preşedintele republican al Comitetului de Supraveghere din cadrul Camerei Reprezentanţilor, a confirmat că directorul FBI redeschide cazul împotriva lui Clinton, deşi scrisoarea susţine în mod specific că noile informaţii vor fi evaluate.

Clinton a rămas optimistă în ciuda remarcilor lui Comey. Luând cuvântul la un eveniment de campanie în Iowa, ea a cerut directorului FBI să publice toate informaţiile noi legate de anchetă.

„Poporul american merită să afle imediat faptele, în întregime. Însuşi directorul a declarat că nu ştie dacă emailurile menţionate în scrisoarea sa sunt semnificative sau nu”, a declarat reporterilor candidatul democrat la prezidenţialele americane.

„Sunt încrezătoare că, indiferent care sunt emailurile, ele nu vor schimba concluzia la care s-a ajuns în luna iulie”, a adăugat Clinton.

„Mai mare decât Watergate”

La un miting de campanie în New Hampshire, candidatul republican prezidenţial Donald Trump a declarat că, de fapt, comportamentul lui Clinton „ameninţă securitatea Statelor Unite”.

Trump a precizat că are un mare respect pentru decizia FBI şi a Departamentului Justiţiei. Cele două „doresc acum să aibă curajul pentru a îndrepta greşeala oribilă pe care au făcut-o” la finalizarea anterioară a investigaţiei lor, a declarat miliardarul republican.

„Nu trebuie să o lăsăm să îşi aducă schema criminală în Biroul Oval”, a declarat Trump despre Clinton, adăugând: „Această situaţie este mai mare decât Watergate”.