FDA limitează aplicabilitatea vaccinului Johnson & Johnson motivând cu un număr redus de cazuri de coagulare a sângelui

(facebook.com)

Administraţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA) a limitat strict, joi, grupele de vârstă care pot face vaccinul Johnson & Johnson împotriva maladiei Covid-19, produsă de virusul Wuhan, din cauza unui risc potenţial grav de cheaguri de sânge. Efectul advers este totuşi rar.

După ce „a aruncat o nouă privire asupra datelor” cu privire la riscurile apariţiei cheagurilor de sânge care pun viaţa în pericol, şeful departamentului de vaccinuri din cadrul FDA, dr. Peter Marks, a spus că numai adulţii care nu pot face un alt vaccin, sau care solicită în mod special vaccinul J&J pot primi unul, potrivit Associated Press.

„Dacă există o alternativă care pare a fi la fel de eficientă în prevenirea efectelor severe ale COVID-19, am prefera să vedem că oamenii optează pentru ea”, a spus Marks. „Dar am avut grijă să spunem că vaccinul J&J este totuşi o opţiune mai bună decât nevaccinarea”.

Efectul poate să apară în primele două săptămâni după vaccinare, a adăugat el: „Deci, dacă aţi făcut vaccinul în urmă cu şase luni, puteţi dormi liniştit în seara asta, ştiind că aceasta nu este o problemă”.

Vaccinul J&J a fost considerat iniţial un instrument important în lupta împotriva pandemiei, deoarece necesită o singură injecţie. Dar opţiunea cu doză unică s-a dovedit mai puţin eficientă decât două doze de vaccinuri Pfizer şi Moderna, arată AP.

Coagularea este mai frecventă la femeile sub 50 de ani, care au suferit o rată a mortalităţii de aproximativ 1 la un milion de persoane vaccinate, potrivit lui Marks. În general, oamenii de ştiinţă de la nivelul guvernului federal american au semnalat 60 de cazuri, nouă fiind fatale.

Potrivit lui Marks, FDA „a petrecut timp evaluând suplimentar” dacă problemele legate de coagularea sângelui, generate de vaccinul J&J, au fost legate de o problemă separată, cum ar fi pilulele anticoncepţionale, care pot creşte riscul de coagulare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură