"Febra leneşului" ajunge în Europa: 19 cazuri confirmate. Există temeri de extindere

(Getty Images)
Redacţia
14.08.2024

Un virus debilitant, care provine de la leneşi (mamifere placentare care vieţuiesc în America de Sud şi Centrală - n.n.) şi se răspândeşte prin înţepături de insecte, inclusiv musculiţe de nisip şi ţânţari, a fost raportat pentru prima dată în Europa, potrivit Daily Mail.

Virusul Oropouche a afectat 19 persoane în ultimele două luni, conform Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC). Dintre acestea, 12 cazuri au fost raportate în Spania, cinci în Italia şi două în Germania. Nu există vaccin pentru această boală, care provine de la leneşii cu gât palid, primatele neumane şi păsări.

Virusul Oropouche face parte din aceeaşi familie de boli ca şi virusurile Zika şi Dengue, care sunt ambele potenţial mortale. Printre simptomele caracteristice provocate de virusul Oropouche se numără durerile de cap, greaţa, vărsăturile, durerile musculare şi articulare.

"Cu siguranţă ar trebui să fim îngrijoraţi. Lucrurile se schimbă şi pot deveni de neoprit", a declarat pentru The Telegraph Dr. Danny Altmann, profesor de imunologie la Imperial College din Londra.

Simptomele încep de obicei la patru până la opt zile după înţepătură, iar în cazurile grave boala poate duce la meningită, conform NHS Travax. Deşi pot fi letale, ECDC a declarat că recuperarea este frecventă iar cazurile fatale sunt extrem de rare. În majoritatea cazurilor, simptomele dispar în termen de patru zile.

Până acum, au fost raportate focare ale virusului în mai multe ţări din America de Sud, America Centrală şi Caraibe. În 2024, au fost înregistrate focare specifice în Brazilia, Bolivia, Columbia, Peru şi, mai recent, în Cuba. 18 dintre cazurile raportate în Europa au făcut călătorii recente în Cuba, iar un caz din Italia a călătorit în Brazilia.

Potrivit unui raport publicat în Lancet, pe 25 iulie au fost raportate în Brazilia două decese cauzate de Oropouche la două femei tinere care nu aveau alte probleme de sănătate subiacente. Deşi numărul cazurilor rămâne scăzut în Europa, între ianuarie şi mijlocul lunii iulie a acestui an au fost înregistrate peste 8.000 de cazuri în Brazilia, Bolivia, Peru, Columbia şi Cuba.

Din cauza acestor cifre ridicate, ECDC a declarat că probabilitatea de infectare pentru cetăţenii UE care călătoresc sau locuiesc în zone epidemice este evaluată în prezent ca fiind moderată. Autoritatea europeană îi sfătuieşte pe cei care călătoresc în zonele afectate să folosească repelent împotriva insectelor, cămăşi cu mânecă lungă şi pantaloni lungi pentru a reduce riscul de înţepături.

Tulpina care se află la originea recentei epidemii a fost depistată pentru prima dată în micul sat Oropouche, din Trinidad şi Tobago, în 1955. Cinci ani mai târziu, în timpul construcţiei autostrăzii Belem-Brasilia, un leneş a fost testat ca fiind purtător de Oropouche. În decurs de un an, oamenii din zonă s-au îmbolnăvit de acest virus, iar de atunci au existat aproximativ 30 de focare, toate în bazinul Amazonului.

Nu este clar ce insecte răspândesc virusul în junglă, unde acesta circulă între leneşi, păsări şi primate. În mediul urban, însă, musculiţele şi ţânţarii răspândesc boala printre oameni. Din cauza despăduririlor şi a urbanizării crescute, animalele-gazdă, cum ar fi leneşii, sunt mai mult perturbate, ceea ce face ca insectele şi ţânţarii să se hrănească mai degrabă cu sângele oamenilor decât cu cel de la animalele sălbatice.

Temperaturile ridicate au însemnat, de asemenea, că ţânţarii zboară mai departe, iar precipitaţiile şi inundaţiile mai abundente oferă terenul perfect pentru hrănirea insectelor care muşcă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor