Federaţia Sindicatelor din Educaţie: Rectificarea bugetară, semn că politicienii nu doresc un sistem educaţional de calitate

.
. (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)

Federaţia Sindicatelor din Educaţie (FSE) „SPIRU HARET“ condamnă decizia Guvernului României de a bloca angajările în sistemul de învăţământ. Sindicaliştii consideră că decizia este cu atât mai inoportună cu cât educaţia se confruntă cu o lipsă acută de personal, în special cel didactic auxiliar şi nedidactic. FSE a avertizat Guvernul că va recurge la toate mijloacele legale de protest dacă în toamnă vor exista probleme cu plata salariilor, se precizează într-un comunicat de presă citat de EDUPEDU.RO

De asemenea, reprezentanţii FSE „SPIRU HARET“ opinează că această rectificare bugetară vine să demonstreze încă o dată că politicienii nu doresc un sistem educaţional de calitate, arată sursa citată.

„Nu înţeleg cum, în condiţiile în care Ministerul de Finanţe ne spune că veniturile cresc, acelaşi minister vine şi taie 3% din bugetul educaţiei. Dacă ne gândim că, în fiecare an, în ultimele luni, sunt probleme cu fondurile pentru salarii, este puţin probabil că Ministerul Educaţiei Naţionale să fi cerut mai mulţi bani de cât ar fi fost nevoie. În aceste condiţii, riscăm ca în septembrie să nu avem toate catedrele ocupate, din cauză că directorii unităţilor de învăţământ, pentru a se încadra în bugetul alocat, nu vor mai putea angaja cadre didactice cu contracte pe perioadă determinată”, susţine Marius Nistor, preşedinte FSE „SPIRU HARET“.

Potrivit lui Marius Nistor, „prin acelaşi proiect de act normativ, se blochează locurile neocupate din sistem, angajatorul putând să angajeze o persoană doar dacă are trei posturi neocupate, cu toate că foarte multe unităţi de învăţământ se confruntă cu deficit de personal”.

”Un alt capitol de la care se reduc fonduri este cel privind plata dobânzilor legale. Ministerul Finanţelor vorbeşte de economii făcute, însă nu spune şi cum au fost făcute aceste economii. Au fost unităţi de învăţământ care, în urma presiunilor MEN, nu au plătit dobânda penalizatoare, aşa cum ar fi trebuit, preferând să plătească doar dobânda remuneratorie, care este mai mică“, a declarat Marius Nistor.

În consecinţă, Federaţia Sindicatelor din Educaţie „SPIRU HARET“ avertizează Guvernul României că, în condiţiile în care din septembrie, vor apărea probleme cu plata drepturilor salariale şi/sau a drepturilor obţinute ca urmare a deciziilor instanţelor de judecată va recurge la toate mijloacele legale de protest.

Articolul complet aici.