Femeile iraniene îşi ard hijaburile, în timp ce sute de persoane protestează faţă de moartea tinerei Mahsa Amini

O femeie iraniană îşi aruncă hijabul în foc
O femeie iraniană îşi aruncă hijabul în foc (Youtube - captură ecran)

Protestele din Iran, generate de moartea tinerei Mahsa Amini, bătută de poliţie pentru că ar fi purtat "necorespunzător" hijabul, au luat o amploare deosebită. Pe reţelele de socializare au apărut clipuri video înfăţişând mai multe femei tinere iraniene care îşi ard hijaburile, îşi taie părul şi protestează alături de o mulţime de iranieni, mulţi dintre ei bărbaţi, care strigă în semn de susţinere şi scandează împotriva regimului actual.

Într-un videoclip se vede cum o mulţime de oameni aplaudă în timp ce o femeie ia o foarfecă şi îşi taie părul, fără să poarte hijab. Scena impresionantă a avut loc în oraşul iranian Kerman, unde femeile trebuie să poarte vălul în public.

Autorităţile iraniene au declarat miercuri că trei persoane, inclusiv un membru al forţelor de securitate, au fost ucise în timpul tulburărilor, care s-au prelungit pentru a cincea zi. Grupurile pentru drepturile omului au raportat că cel puţin şapte persoane au fost ucise.

Moartea, săptămâna trecută, a lui Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, care a fost arestată în Teheran de către "poliţia moralităţii" - o unitate specializată care aplică coduri vestimentare stricte pentru femei, cum ar fi purtarea obligatorie a vălului - a stârnit o explozie de furie în legătură cu probleme care variază de la libertăţile din Republica Islamică până la impactul economic paralizant al sancţiunilor.

Protestele sunt izbitoare prin amploarea, ferocitatea şi caracterul lor feminist rar. Potrivit CNN, ultimele demonstraţii de o asemenea amploare au avut loc în urmă cu trei ani, după ce guvernul a majorat preţurile la gaze în 2019.

După ce demonstraţiile au început sâmbătă la înmormântarea lui Amini în provincia iraniană Kurdistan, acestea au cuprins o mare parte din ţară, ducând la ciocniri cu forţele de securitate care au încercat să le reprime.

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, nu a menţionat protestele în timpul unui discurs ţinut miercuri în faţa veteranilor şi comandanţilor militari care comemorează războiul dintre Iran şi Irak din 1980 şi 1988.

Procurorul din oraşul vestic Kermanshah a declarat că două persoane au fost ucise în timpul "revoltelor" de marţi, a relatat agenţia semi-oficială de ştiri Fars. Agenţia oficială de ştiri de stat IRNA a declarat că un "asistent" al poliţiei a fost ucis şi alte patru persoane au fost rănite în timpul protestelor din Shiraz, din sud-vestul Iranului.

Un tânăr de 23 de ani din Urmia şi un tânăr de 16 ani din Piranshahar au fost împuşcaţi mortal în timpul protestelor de marţi, ridicând numărul total al manifestanţilor ucişi la şapte, potrivit a două grupuri kurde pentru drepturile omului care monitorizează încălcările din Iran - Kurdistan Human Rights Network şi Hengaw, o organizaţie înregistrată în Norvegia.

Autorităţile iraniene nu au confirmat decesele.