Festivalul Toamnei în Japonia, unic şi fascinant [video]

"Hachiawase" în timpul Festivalului Toamnei din Matsuyama, Japonia, pe 7 octombrie 2023 (screenshot via Youtube https://www.youtube.com/watch?v=9peW6qR6os4&t=44s)
Mioara Stoica
14.10.2023

În tradiţia shintoistă din Japonia, sanctuarele nu sunt concepute ca locuri de cult, ci ca locuri în care locuiesc zeii. Un mikoshi este un altar portabil folosit în cadrul festivalurilor comunitare din Japonia care au loc primăvara sau toamna. Fiecare sanctuar organizează un festival, iar cu această ocazie mikoshi-ul este purtat prin sat sau comunitate.

În timpul Festivalului Toamnei din Matsuyama şapte "mikoshi" portabile s-au ciocnit între ele în timp ce mulţimea îi aplauda cu entuziasm pe purtătorii acestora.

Mikoshi, mici altare portabile, acţionează ca nişte palanchine pentru a transporta kami (spiritul divin sau zeul). În ziua festivalului, kami locali sunt invitaţi să intre în mikoshi şi să defileze pe străzi. Majoritatea sanctuarelor acceptă voluntari care să ajute la purtarea mikoshi. Ora la care are loc parada mikoshi depinde de sanctuar şi este de obicei anunţată pe site-ul acestuia, dacă are unul.

Pe 7 octombrie, ultima zi a Festivalului Toamnei din Matsuyama, capitala prefecturii Ehime, tobele au bătut încă de la primele ore ale dimineţii, iar mikoshi ai asociaţiilor de cartier au defilat pe străzi.

După încheierea ritualurilor, la ora 5 dimineaţa, şapte mikoshi au fost purtate în faţa staţiei Dogo Onsen de pe calea ferată Iyo. Aproximativ 100 de persoane, inclusiv purtătorii de mikoshi, îmbrăcaţi cu haine tradiţionale, au executat de şapte ori "hachiawase", un ritual în care două mikoshi aflate faţă în faţă au fost lansate unul împotriva celuilalt.

"Festivalul a revenit la ceea ce era înainte de noua pandemie de coronavirus", a declarat Hitoshi Umeno, secretar general al organizaţiei asociaţiei de rezidenţi. "Mă bucur că am reuşit să organizăm un festival atât de bun", relatează The Asahi Shimbun.

Vă invităm să vizionaţi videoclipul de mai sus. Este o experienţă de neuitat, care ne cufundă cu adevărat în cultura locală japoneză.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor