Fiecare ţară NATO are deja trupe în Ucraina, afirmă Estonia

Tanc rusesc distrus în Adviivka, Ucraina (Ukrinform / NurPhoto via Getty Images)
Redacţia
03.04.2024

Şeful estonian al Apărării a declarat în interviul acordat ziarului austriac Die Presse că toate ţările NATO au deja personal NATO staţionat în Ucraina, dar că organizaţia nu este implicată direct în ostilităţi, deoarece personalul său se află acolo cu roluri de consiliere. El a răspuns la recentele declaraţii provocatoare ale preşedintelui francez Macron.

"Realitatea este că fiecare ţară membră NATO are deja personal militar în Ucraina, cum ar fi ataşaţi militari sau persoane care călătoresc în Ucraina din când în când", a declarat şeful Apărării estoniene. "Ceea ce a spus preşedintele [francez] [Emmanuel] Macron s-a referit în principal la pregătirea personalului", a adăugat el.

Începând cu sfârşitul lunii februarie, Macron declarase la Paris, la o reuniune a unor oficiali de rang înalt din domeniul apărării, că trimiterea de trupe pe teren în Ucraina ar trebui să fie o opţiune, deoarece "nu putem exclude nimic" în încercarea de a împiedica Rusia să câştige războiul.

Totuşi, în interviu, Pevkur a subliniat că în prezent nu se vorbeşte serios despre participarea directă a trupelor NATO la lupte şi că "acest lucru a fost deja exclus".

Cu toate acestea, el a prezentat în avanpremieră un potenţial plan care ar duce cu siguranţă la escaladare: "Oficialii occidentali din domeniul apărării plănuiesc în prezent să înfiinţeze tabere de antrenament în Ucraina, în încercarea de a evita problemele legate de trecerea frontierei şi de a accelera procesul de pregătire", a declarat Pevkur pentru publicaţia cu sediul la Viena.

Deja, Moscova a acuzat Franţa că are un număr semnificativ de membri ai Legiunii Străine prezenţi pe linia frontului. Rusia a declarat că a atacat poziţiile acestora în locuri precum Harkiv.

Unii lideri europeni au dezvăluit în trecutul recent informaţii care arată că spusele ministrului Apărării Pevkur sunt corecte.

În februarie, biroul premierului britanic Rishi Sunak a declarat că Marea Britanie nu plănuieşte o "desfăşurare de trupe pe scară largă" în Ucraina... excluzând "un număr mic de oameni care se află acolo pentru a sprijini forţele armate ucrainene, nu avem planuri pentru o desfăşurare pe scară largă".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor