FIFA vrea să elaboreze un cod general de norme pentru acordarea licenţei cluburilor

FIFA logo.
FIFA logo. (PHILIPPE DESMAZES / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
23.08.2015

Federaţia internaţională de fotbal are drept obiectiv realizarea, împreună cu cele 6 confederaţii continentale, a unei "mărci mondiale", un cod general de criterii pentru acordarea licenţelor pentru cluburi, data finalizării acesteia fiind sfârşitul anului 2016.

Respectivul normativ se cere a fi un mijloc pentru îmbunătăţirea activităţii cluburilor de fotbal prin intermediul unor standarde minime în sectoarele-cheie, precum securitatea pe stadioane, confortul spectatorilor şi dezvoltarea fotbalului juvenil", aceste cerinţe fiind anunţate printr-o notă, în care se arată că decizia a fost luată la seminarul găzduit în ultimele zile de Zurich, cu participarea reprezentanţilor celor 6 confederaţii.

"Luând drept model cluburile cele mai solide, fotbalul va dispune de o bază solidă în întreaga lume. Acordarea licenţelor pentru cluburi devine o prioritate în ce priveşte investiţiile FIFA în fotbal, precum şi, de asemenea, un element decisiv pentru creşterea standardelor profesionale", a declarat directorul Asociaţiilor membre pentru dezvoltare FIFA, Thierry Regenass.

"În prezent, colaborăm strâns cu cele 6 confederaţii şi cu federaţiile membre din întreaga lume, pentru a concretiza acest proiect, pentru viitorul fotbalului", a adăugat el.

Sistemul concesiunilor de licenţe pentru cluburi al FIFA cere cluburilor să îndeplinească standarde şi principii minime în 5 domenii fundamentale: un program de dezvoltare juvenilă şi promovarea jocului corect, stadioane sigure şi confortabile pentru suporteri, familiile lor şi presă şi instalaţii de antrenament.

Totodată, cluburile trebuie să aibă antrenori şi medici calificaţi şi profesionişti; o administraţie cu o formare adecvată şi, de asemenea, să respecte regulamentele internaţionale, în aşa fel încât proprietatea clubului să fie transparentă şi justă. În ceea ce priveşte problemele economice, trebuie să existe un audit independent al finanţelor clubului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor