Fiica unui avocat chinez orb pentru drepturile omului privata de scolarizare

Avocatul militant pentru drepturile omului Chen Guangcheng impreuna cu familia sa in satul Dongshigu, 28 martie 2005.
Avocatul militant pentru drepturile omului Chen Guangcheng impreuna cu familia sa in satul Dongshigu, 28 martie 2005. (AFP / Getty Images)

Pe 1 septembrie, cand multi copii de clasa intai din China erau incantati de prima lor zi de scoala, fiica de sase ani a avocatului orb pentru drepturile omului, Chen Guangcheng, a trebuit sa ramana acasa pentru ca parintii ei sunt in arest la domiciliu.

Activistul pentru drepturi Liu Shasha a declarat intr-un mesaj Twitter ca impreuna cu mai multi alti activisti au mers pe 26 august in satul Dongshigu, din Linyi, provincia Shandong, orasul natal al lui Chen, si au constatat ca Chen si familia sa sunt inca in arest la domiciliu.

Liu a mai spus ca autoritatile au angajat niste persoane pentru a pune bariere in jurul satului cu scopul prevenirii intrarii persoanelor straine. Liu a publicat fiecare miscare din calatoria ei pe twitter, in caz ca s-ar fi aflat in orice pericol.

Liu a afirmat ca directorul Biroului pentru Educatie din Linyi s-a intalnit cu ei si a spus ca fiica lui Chen, Kesi, indeplineste cerintele pentru a intra lascoala. El a asigurat-o pe Liu ca biroul judetean pentru educatie si guvernul localitatii se vor asigura ca fata va merge la scoala.

Anterior, autoritatile declarasera ca Chen nu a inregistrat permisul de sedere al fiicei sale. Liu a relatat pentru Radio Free Asia (RFA) ca autoritatile locale sustineau ca fata, Kesi, nu are permis de sedere, dar o ruda a sunat si a postat o scanare a inregistrarii online a sederii lui Kesi, care arata ca inregistrarea ei a fost finalizata anul trecut.

Chen a castigat popularitate in toata China pentru expunerea cazurilor de avorturi fortate si sterilizarilor care fac parte din politica unui singur copil a regimului chinez. Pentru activitatea sa el a fost trimis la inchisoare timp de peste patru ani, si a suferit, de asemenea, torturi repetate. Dupa eliberarea sa pe 9 septembrie 2010, a fost pus sub arest la domiciliu si izolat de restul lumii.

In iunie, China Aid Association cu sediul in SUA a publicat o scrisoare a sotiei lui Chen, Yuan Weijing, care descria bataile prelungite pe care ea si Chen le-au indurat si hartuirea suferita de intreaga familie in mainile oficialitatilor locale.

Recent, Chen a fost supus din nou unor batai violente, a afirmat Bob Fu, presedinte al China Aid Association.

Situatia lui Chen s-a inrautatit de cand autoritatile locale au inceput constructia unei case in apropierea resedintei sale.

chinareports@epochtimes.com

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe