Fika: pauza de cafea suedeză
alte articole
Pentru suedezi, fika este un fel de ritual. Acesta implică, de obicei, o cafea şi prăjituri, dar la fel de importantă este decizia de a lua o pauză deliberată în timpul zilei pentru a sta alături de ceilalţi. Este un mod de a se relaxa şi de a se bucura de conexiunea socială cu familia, prietenii sau colegii.
Îndrăgostiţi-vă de conceptul fika
Fika este o parte importantă din viaţa de zi cu zi a fiecărui suedez. Practic, fika înseamnă pur şi simplu să bei o cafea. Dar este mult mai mult decât atât. A fost descrisă ca o instituţie socială sau chiar ca un fenomen. Suedezilor - deseori descrişi ca fiind distanţi, calmi şi lipsiţi de sociabilitate - le place fika. Le oferă ocazia de a se întâlni şi de a petrece timpul cu prietenii, de a cunoaşte oameni noi, de a verifica potenţiali parteneri sau de a relaţiona cu oameni de afaceri.
Fika la locul de muncă
La multe locuri de muncă, fika face parte din programul zilnic obişnuit. Dimineaţa, un fika la ora 10:00 şi după-amiaza la ora 15:00 nu este ceva neobişnuit.
În rândul suedezilor orientaţi spre consens, fika este o modalitate excelentă de a face schimb de cunoştinţe, de opinii despre ceea ce se întâmplă în companie şi, în general, de a lega o legătură cu colegii tăi. Rezultatul este o productivitate mai bună pentru companie şi o mai bună stare de bine pentru fiecare angajat.
Ce se află pe masa de fika
Esenţială pentru un fika este ceaşca de cafea. Dar, bineînţeles, nu toată lumea o agreează. Să bei în schimb un ceai, un suc sau orice altă băutură este la fel de bine.
Cei mai mulţi suedezi îşi combină fika cu produse de patiserie, numite fikabröd. Printre cele mai populare se numără kanelbullar (chifle cu scorţişoară), chokladbollar (bile de ciocolată) şi biscuiţi.
Istoria Fika
Cuvântul fika provine din cuvântul kaffi (cafea) din secolul al XIX-lea - apoi suedezii au schimbat poziţia celor două silabe şi au eliminat un f.
kaffi -> ffi-ka -> fika
În 1764, a fost emis un edict de către regele Gustav al III-lea care a durat până în jurul anului 1820, în ciuda căruia cafeaua a continuat să fie consumată în mod ilegal. Iar cuvântul fika pare să provină tocmai de aici, cuvânt inventat în secolul al XIX-lea, în care silabele cuvântului kaffi - vechiul cuvânt pentru cafea, astăzi kaffe - sunt inversate într-o metateză (şi un f eliminat), devenind tocmai fika. Se spune că la origine ar fi constat într-o degustare de şapte biscuiţi de casă, atât de mult încât, în jurul anului 1940, în casele suedeze a circulat cartea de reţete “Sju Sorters Kakor” (Şapte feluri de biscuiţi), una dintre cele mai faimoase şi mai consultate cărţi culinare din ţară, şi se spune chiar că fiecare gospodărie păstrează cel puţin patru exemplare.
Dacă am reuşit să vă transmitem pasiune pentru fika, puteţi găsi informaţii mult mai detaliate pe site-ul Hej Sweden, folosit ca sursă principală, alături de Visit Sweden şi Cibo Today.