Fika: pauza de cafea suedeză

Două fete stau la o masă şi servesc un "fika" în aer liber, în zăpadă. Pe masă se află un candelabru vechi cu lumânări aprinse. Una dintre fete poartă un costum Sámi. (screenshot via @visitsweden.com)
Mioara Stoica
11.11.2023

Pentru suedezi, fika este un fel de ritual. Acesta implică, de obicei, o cafea şi prăjituri, dar la fel de importantă este decizia de a lua o pauză deliberată în timpul zilei pentru a sta alături de ceilalţi. Este un mod de a se relaxa şi de a se bucura de conexiunea socială cu familia, prietenii sau colegii.

Îndrăgostiţi-vă de conceptul fika

Fika este o parte importantă din viaţa de zi cu zi a fiecărui suedez. Practic, fika înseamnă pur şi simplu să bei o cafea. Dar este mult mai mult decât atât. A fost descrisă ca o instituţie socială sau chiar ca un fenomen. Suedezilor - deseori descrişi ca fiind distanţi, calmi şi lipsiţi de sociabilitate - le place fika. Le oferă ocazia de a se întâlni şi de a petrece timpul cu prietenii, de a cunoaşte oameni noi, de a verifica potenţiali parteneri sau de a relaţiona cu oameni de afaceri.

Fika la locul de muncă

La multe locuri de muncă, fika face parte din programul zilnic obişnuit. Dimineaţa, un fika la ora 10:00 şi după-amiaza la ora 15:00 nu este ceva neobişnuit.

În rândul suedezilor orientaţi spre consens, fika este o modalitate excelentă de a face schimb de cunoştinţe, de opinii despre ceea ce se întâmplă în companie şi, în general, de a lega o legătură cu colegii tăi. Rezultatul este o productivitate mai bună pentru companie şi o mai bună stare de bine pentru fiecare angajat.

Ce se află pe masa de fika

Esenţială pentru un fika este ceaşca de cafea. Dar, bineînţeles, nu toată lumea o agreează. Să bei în schimb un ceai, un suc sau orice altă băutură este la fel de bine.

Cei mai mulţi suedezi îşi combină fika cu produse de patiserie, numite fikabröd. Printre cele mai populare se numără kanelbullar (chifle cu scorţişoară), chokladbollar (bile de ciocolată) şi biscuiţi.

Istoria Fika

Cuvântul fika provine din cuvântul kaffi (cafea) din secolul al XIX-lea - apoi suedezii au schimbat poziţia celor două silabe şi au eliminat un f.

kaffi -> ffi-ka -> fika

În 1764, a fost emis un edict de către regele Gustav al III-lea care a durat până în jurul anului 1820, în ciuda căruia cafeaua a continuat să fie consumată în mod ilegal. Iar cuvântul fika pare să provină tocmai de aici, cuvânt inventat în secolul al XIX-lea, în care silabele cuvântului kaffi - vechiul cuvânt pentru cafea, astăzi kaffe - sunt inversate într-o metateză (şi un f eliminat), devenind tocmai fika. Se spune că la origine ar fi constat într-o degustare de şapte biscuiţi de casă, atât de mult încât, în jurul anului 1940, în casele suedeze a circulat cartea de reţete “Sju Sorters Kakor” (Şapte feluri de biscuiţi), una dintre cele mai faimoase şi mai consultate cărţi culinare din ţară, şi se spune chiar că fiecare gospodărie păstrează cel puţin patru exemplare.

Dacă am reuşit să vă transmitem pasiune pentru fika, puteţi găsi informaţii mult mai detaliate pe site-ul Hej Sweden, folosit ca sursă principală, alături de Visit Sweden şi Cibo Today.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor