Finlanda, decisă să oprească fluxul de migranţi din Rusia, ia o nouă măsură pentru a-şi întări frontiera

Frontiera dintre Finlanda şi Rusia
Frontiera dintre Finlanda şi Rusia (Youtube - screenshot)

Forţele de Apărare finlandeze vor ajuta poliţiştii de frontieră ai ţării să ridice garduri în apropiere de Kuhmo, un oraş aflat în apropierea graniţei Finlandei cu Rusia, a anunţat duminică, 19 noiembrie, compania finlandeză de radiodifuziune, citată de The Kyiv Independent.

Potrivit sursei citate, forţele de apărare finlandeze au fost trimise pentru a ajuta la construirea de bariere temporare la staţia de trecere Vartius, iar materialele de construcţie şi materialele necesare ar fi ajuns deja la faţa locului.

Întrebat de către publicaţie de ce construiesc gardurile, poliţia de frontieră finlandeză a citat asigurarea "ordinii şi siguranţei publice în situaţia de perturbare predominantă şi pentru a garanta că traficul transfrontalier legal se desfăşoară în siguranţă".

Se pare că armata finlandeză nu acordă asistenţă militară poliţiştilor de frontieră, deoarece "situaţia este sub control".

Finlanda a închis mai multe puncte de trecere a frontierei în încercarea de a opri fluxul de migranţi de diferite origini din Rusia.

"Finlanda a ales calea confruntării cu Rusia. Din punctul de vedere al Kremlinului, aceasta este o mare greşeală", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Finlanda a închis patru din cele nouă puncte de trecere de-a lungul frontierei sale estice în perioada 17 noiembrie 2023 - 18 februarie 2024, pentru a opri fluxul de migranţi din Orientul Mijlociu şi Africa despre care spune că Moscova îi face să treacă în mod intenţionat graniţa, a declarat premierul finlandez Petteri Orpo reporterilor la 16 noiembrie.

Cele patru puncte de trecere de pe tronsonul sudic al frontierei de peste 1.000 de kilometri sunt cele mai aglomerate puncte de intrare între cele două ţări.

Finlanda a acuzat Rusia că încurajează sau închide ochii la migranţii fără documente, ca represalii pentru aderarea Helsinki la NATO în aprilie.

Preşedintele finlandez Sauli Niinisto, în timpul unei conferinţe de presă din 15 noiembrie, a declarat că Finlanda ar trebui să fie pregătită pentru o "anumită răutate" din partea Rusiei din cauza aderării ţării la alianţă.

"Da, acum ni se aminteşte constant, în fiecare zi, că Finlanda a aderat la NATO. Cred că, de data aceasta, poate că DCA (Acordul de Cooperare în Domeniul Apărării) a fost cel care a declanşat situaţia", a spus el.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a sprijinit demersul Finlandei, afirmând că aceasta contribuie la protejarea graniţelor Uniunii Europene.

"Instrumentalizarea migranţilor de către Rusia este ruşinoasă. Susţin pe deplin măsurile luate de Finlanda", a declarat ea pe X la 16 noiembrie.

Autorităţile finlandeze au raportat o creştere a numărului de solicitanţi de azil care au sosit la graniţa sa estică pe 12 noiembrie. Aceştia sunt străini care trec prin Rusia din ţări terţe, precum Irak, Siria, Turcia şi Somalia.

De asemenea, presa finlandeză a relatat în septembrie că Rusia şi-a consolidat bazele militare de-a lungul graniţei cu Finlanda.

Legea finlandeză privind frontierele permite guvernului să închidă un punct de trecere sau să restricţioneze traficul de frontieră pentru o perioadă limitată sau nedeterminată de timp pentru a preveni ameninţări grave la adresa securităţii naţionale sau a sănătăţii publice.

Finlanda şi-a închis frontiera pentru turiştii ruşi în septembrie 2022.