Finlanda foloseşte câini pentru detectarea virusului Wuhan pe aeroportul din Helsinki

Caini si stapanii lor.
Caini si stapanii lor. (JEWEL SAMAD / AFP / Getty Images)

Câini care depistează persoanele infectate cu virus Wuhan sunt folosiţi pe aeroportul din Helsinki din Finlanda.

Un program pilot cu zece câini care adulmecă pasagerii a început miercuri (23 septembrie) pentru a detecta infecţiile folosind mirosul specific pe care îl are transpiraţia celor infectaţi. Programul ar permite aeroportului să „accelereze procesul de identificare a celor infectaţi cu COVID-19”, a raportat ABC News.

Directorul aeroportului Helsinki, Ulla Lettijeff, a declarat că programul pilot revoluţionează modul în care aeroportul detectează infecţiile.

"Din câte ştim, niciun alt aeroport nu a încercat să utilizeze detectarea cu câini la o scară atât de mare împotriva COVID-19", a declarat Lettijeff.

Fiecare schimb are la dispoziţie patru câini care vor adulmeca pasagerii. Călătorii care sunt de acord să participe la programul voluntar vor fi rugaţi de către autorităţile aeroportului să-şi şteargă pielea pentru a colecta probe ale transpiraţiei într-un borcan - iar acesta va fi dat câinilor pentru a adulmeca existenţa virusului. Câinii nu vor interacţiona direct cu călătorii.

Testele preliminare de la Facultatea de Medicină Veterinară de la Universitatea din Helsinki au arătat că unii „câini sunt capabili să simtă persoanele infectate cu coronavirus într-un procent aproape de 100%”.

Mai multe studii au arătat că cei mai buni prieteni ai omului pot fi instruiţi să adulmece persoanele infectate cu virus Wuhan în probe de sudoare, salivă şi urină.

Finlanda este singura ţară care foloseşte câini ca prim factor de apărare împotriva virusului. SUA, Australia, Franţa şi Germania efectuează, de asemenea, teste ale unui asemenea program.

Administraţia pentru Securitatea Transporturilor şi Vamă şi cea pentru Protecţia Frontierelor din SUA au declarat pentru ABC că au planuri de utilizare a câinilor pentru detectarea pacienţilor infectaţi cu virus Wuhan.