Finlanda investighează potenţiala bruiere a GPS-ului de către Rusia în timpul unui exerciţiu NATO

Aparentul bruiaj a afectat şi traficul aerian din Norvegia.
Avion de luptă finlandez McDonnell Douglas F-18 Hornet.
Avion de luptă finlandez McDonnell Douglas F-18 Hornet. (Captură Foto)

Piloţii din Finlanda şi Norvegia au pierdut semnalele de GPS în timpul recentului exerciţiu militar la scară mare Trident Juncture, desfăşurat de NATO în apropierea graniţei vestice a Rusiei.

Discutând cu reţeaua publică de televiziune Yle, premierul finlandez Juha Sipila a afirmat că probabil Moscova este de vină pentru acţiunea de bruiaj, potrivit Deutsche Welle.

“Cu privire la tehnologie, este relativ uşor de subminat un semnal radio şi este posibil ca Rusia să fi fost în spate”, a spus Sipila. “Vom investiga şi apoi vom răspunde. Nu este o glumă, incidentul a ameninţat securitatea aeriană a cetăţenilor”, a adăugat el.

Sipila, care este de asemenea un pilot cu experienţă, a susţinut că incidentul va fi tratat ca o încălcare a spaţiului aerian al Finlandei.

Obiectivul presupusei interferenţe ruseşti ar fi fost acela de a “demonstra capabilităţile pentru astfel de acţiuni”, a mai precizat premierul.

Presupusa acţiune de bruiaj aparent a vizat regiunea finlandeză Lapland şi unele părţi ale Norvegiei, în apropierea graniţei cu Rusia.

Compania aeriană norvegiană Widerøe a confirmat că piloţii săi s-au confruntat cu bruierea GPS-ului. Dar compania a precizat că piloţii de la bordul avioanelor civile au la îndemână câteva sisteme de urgenţă pentru cazurile în care se pierde semnalul GPS.

Comentariile lui Sipila au fost făcute la patru zile după ce forţele NATO şi-au încheiat exerciţiul militar Trident Juncture care a durat două săptămâni. Operaţiunile au avut loc în Norvegia, unele zone ale Finlandei şi Suediei, în Atlanticul de Nord şi în Marea Baltică şi au implicat aproximativ 50.000 de soldaţi.

În ciuda faptului că Finlanda nu este membră NATO, soldaţi finlandezi au participat la exerciţiu, decizie care a nemulţumit Moscova. Finlanda are o graniţă comună de 1.340 km cu Rusia şi un trecut tumultuos al relaţiilor cu Rusia.

În urmă cu câteva zile, publicaţia norvegiană Barents Observer a notat despre pierderea semnalelor GPS în unele părţi ale spaţiului aerian al Norvegiei. Autorităţile din Oslo au acuzat deja Rusia de subminarea sistemului de navigaţie în timpul exerciţiului militar rusesc Zapad 2017.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe