Finlanda trimite scrisori rezerviştilor

.
. (YURI CORTEZ / AFP / Getty Images)

Armata finlandeză a început să trimită scrisori celor aproximativ 900.000 de rezervişti în contextul tensiunilor tot mai mari dintre statele europene nordice şi Rusia cu privire la criza din Ucraina, susţine RFE/RL.

Rusia şi Finlanda au în comun o porţiune de graniţă de 1.340 km.

Armata finlandeză a declarat că această campanie de trimitere de scrisori, care a început în 4 martie, a fost declanşată în principal de reducerile făcute la bugetul apărării.

Bugetul finlandez pentru apărare a fost diminuat în 2015 la 2,7 miliarde de euro sau 1,29% din PIB-ul ţării, deşi în 2012 era de 1,4%.

Aparent, scrisorile informează rezerviştii în legătură cu rolul lor într-o eventuală “situaţie de criză”.

Finlanda, cu o populaţie de 5,2 milioane locuitori, este una dintre puţinele ţări din Europa care încă dispune de un serviciu militar obligatoriu pentru bărbaţi. Ţara are o armată profesionistă formată din 16.000 de soldaţi, dar în cazul unei mobilizări s-ar putea ajunge la o forţă militară de 230.000 de soldaţi.

Luna trecută, Finlanda şi Suedia s-au alăturat membrilor NATO Norvegia, Danemarca şi Islanda într-o declaraţie comună care a citat “provocarea” rusă ca un motiv puternic pentru amplificarea cooperării în sectorul apărării – o mişcare criticată de Moscova.

Mai mult, procurorul general al Lituaniei a anunţat arestarea unui agent al FSB (Serviciul Secret rus) în 30 aprilie. Numele agentului nu a fost făcut public şi singura informaţie legată de acesta este aceea că el sau ea s-a născut în 1977, conform Ukraine Today.

Oficialii lituanieni susţin că agentul FSB a venit în Lituania pentru a desfăşura operaţiuni de spionaj.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.