Firea, acuzată de ONG-uri de rea-voinţă şi indolenţă: 2800 de persoane vulnerabile, lăsate fără servicii sociale

Gabriela Firea
Gabriela Firea (Florin Chirila/Epoch Times)

Un grup de ONG-uri cu activităţi în domeniul protecţiei sociale o acuză pe Gabriela Firea - primarul general al Capitalei - de demagogie şi rea-voinţă. Edilului i se reproşează faptul că nu a pus pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului General proiectul alocării finanţărilor pentru proiectele ce fuseseră selectate chiar de municipalitate pentru a primi bani, în cadrul competiţiei anuale. ONG-urile precizează că, în urma acestei situaţii, 2800 de persoane vulnerabile nu vor mai beneficia de servicii sociale.

”Primăria Municipiului Bucureşti, prin Direcţia de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti, a lansat o competiţie pentru finanţarea nerambursabilă, de la bugetul Primăriei Capitalei, a proiectelor unor organizaţii non guvernamentale cu activitate în zona protecţiei sociale. În luna iulie au fost anunţate cele 19 proiecte câştigătoare, iar Primarul General al Municipiului Bucureşti a comunicat că pentru alocarea fondurilor către cele 19 organizaţii non guvernamentale care urmau să implementeze proiectele mai este nevoie de votul Consiliului General. Pentru realizarea acestor proiecte de care ar fi beneficiat mai multe categorii vulnerabile – vârstnici, copii, persoane cu dizabilităţi, victime ale violenţei domestice – ONG-urile au cheltuit resurse importante. Din păcate, Primăria Capitalei s-a dovedit total nepăsătoare la nevoile celor ce urmau să fie susţinuţi prin aceste proiecte, deşi acordarea de servicii sociale este responsabilitatea autorităţii locale. În ciuda eforturilor organizaţiilor non-guvernamentale de a convinge primarul să pună proiectul alocării finanţărilor pe ordinea de zi a Consiliului General (scrisori, solicitări de audienţe), în acest moment nu mai există nicio şansă pentru implementarea acestor proiecte”, se arată în comunicat.

Sursa citată mai informează că Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti (DGASMB) a anunţat că cele 19 proiecte ar fi trebuit finalizate până la jumătatea lunii decembrie dar în contextul dat, ele nu vor mai putea fi implementate.

”Cele 19 proiecte trebuiau să fie finalizate până la jumătatea lunii decembrie. DGASMB a precizat că motivul pentru care nu au fost semnate contractele de finanţare este pentru că ‘proiectele nu au fost incluse pe ordinea de zi a şedinţelor Consiliului General’. Având în vedere că ordinea de zi este constituită de Primarul General al Municipiului Bucureşti, este corect să afirmăm că proiectele nu au fost posibile din cauza lipsei de voinţă a Primarului Gabriela Firea. Organizaţiile semnatare condamnă lipsa de interes a Primăriei Municipiului Bucureşti pentru persoanele vulnerabile ale Bucureştiului, precum şi lipsa de seriozitate cu privire la relaţia de parteneriat dintre Primărie şi organizaţiile non-guvernamentale. Având în vedere efortul organizaţiilor non-guvernamentale de a participa la procesul de selecţie, precum şi programarea activităţilor în funcţie de o finanţare promisă de o instituţie publică, deci asumată a fi un finanţator serios, considerăm că lipsa de seriozitate a instituţiei este o sfidare la adresa întregului sector non guvernamental. Mai grav, retragerea finanţărilor pentru proiecte care ar fi oferit servicii sociale pentru persoane aflate în nevoie critică de sprijin face, în opinia noastră, din Primăria Municipiului Bucureşti o instituţie pentru care nevoile sociale ale comunităţii nu reprezintă o prioritate”, se arată în comunicat.

Organizaţiile avertizează totodată bucureştenii că Gabriela Firea încearcă să îşi construiască notorietate prin campania media pe care o desfăşoară în ultima vreme, dar că totul este ”pură demagogie”.

”Primarul General continuă să ofere diverse vouchere persoanelor vulnerabile, menţinându-le dependenţa de asistenţă socială, în loc să susţină accesul la serviciile sociale care să-i scoată din situaţia de criză. Nici la capitolul consultare şi transparenţă în luarea deciziei publice primarul Gabriela Firea nu se dovedeşte mai responsabilă fiind cunoscut faptul că în ultimii trei ani mai puţin de 4% dintre proiectele votate de Consiliul General au fost supuse procesului de dezbatere publică”, precizează comunicatul.

Semnatarii demersului: Activewatch, Asociaţia Dexonline, Asociaţia MozaiQ, APADOR-CH, Centrul de Dezvoltare Curriculară şi Studii de Gen: FILIA, CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică, Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile, Federaţia Organizaţiilor Naţionale pentru Servicii Sociale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne