Fluxurile de petrol rusesc ocolesc sancţiunile şi se tranzacţionează peste plafonul de preţ al G-7 în întreaga lume

(Getty Images)

Preţul petrolului rusesc a depăşit plafonul de 60 de dolari pe baril stabilit de ţările G-7, subliniind dificultatea Occidentului de a limita veniturile din energie care au fost folosite pentru a finanţa războiul Rusiei împotriva Ucrainei, potrivit Business Insider.

Bloomberg a relatat miercuri, citând Argus Media, că ţiţeiul Urals, de referinţă la Moscova, ajunge la aproximativ 75 de dolari pe baril la ieşirea din porturile de la Marea Baltică şi Marea Neagră.

Creşterea bruscă a preţului şi nivelurile susţinute de peste 60 de dolari pentru ţiţeiul Urals pe tot parcursul anului pun la îndoială procesul de atestare al Occidentului, menit să documenteze şi să asigure că costurile de transport al încărcăturii rămân la 60 de dolari pe baril sau mai puţin.

Un oficial de rang înalt din cadrul Trezoreriei SUA a declarat că majorarea preţului se datorează probabil unei dinamici geopolitice mai ample, iar plafonul este încă eficient în reducerea veniturilor Kremlinului din vânzările de petrol, determinând ca marfa să fie vândută sub plafon prin intermediul serviciilor occidentale sau prin intermediul flotei fantomă a Rusiei, pe care SUA o are în vizor pentru sancţiuni.

Ţiţeiul Urals care ajunge în India se tranzacţionează la 88 USD pe baril, în timp ce petrolul care pleacă din estul Rusiei se vinde cu 84 USD pe baril, tranzacţionându-se cu mult peste plafonul de preţ de aproximativ un an.

Cu toate acestea, potrivit Argus, sancţiunile au afectat în continuare Rusia, cu costuri de transport semnificative legate direct de sancţiuni. Scăderea preţurilor de export a făcut ca livrările către Asia să fie considerabil mai scumpe în comparaţie cu cele către Europa, iar sancţiunile au adăugat până la 8,79 USD pe baril la costurile de livrare pentru încărcăturile din Urali către India sau China.

Începând din octombrie, Trezoreria SUA se pregăteşte să sancţioneze încălcările plafonului de preţ. Cu toate acestea, având în vedere preocupările legate de întreruperea fluxului de ţiţei şi de creşterea preţurilor, creşterea recentă a cotaţiilor futures ale Brent la aproximativ 90 de dolari pe baril ar putea întârzia luarea de măsuri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie