FMI suspendă toate contactele cu Grecia până după alegeri

(photos.com)

Fondul Monetar Internaţional a decis să suspende toate contactele cu Grecia până la formarea unui nou guvern, a anunţat instituţia.

"Aşteptăm cu nerăbdare stabilirea de contacte cu guvernul, după formarea sa", a precizat FMI.

Toate tentativele de formare a unui cabinet au eşuat. Blocul Syriza, a doua forţă politică din Parlament, nu a luat parte la discuţii, pentru că refuză să se alăture oricărei coaliţii ce va impune noi măsuri de austeritate. În aceste condiţii, preşedintele a convocat alegeri anticipate pentru 17 iunie.

În schimbul pachetelor de salvare UE-FMI, cu o valoare totală de 240 de miliarde de euro, Grecia a fost de acord să reducă pensiile şi salariile, să crească taxele şi să concedieze mii de bugetari. Ceea ce a generat un val de proteste fără precedent în ţară, iar nemulţumirea populaţiei s-a văzut şi în rezultatele alegerilor din 6 mai. Majoritatea alegătorilor au susţinut partidele care se opun măsurilor de austeritate.

Popularitatea partidelor tradiţionale a scăzut semnificativ. Noua Democraţie a obţinut 19% din sufragii, iar PASOK 13%. În vară, cele două partide se bucurau de o cotă de susţinere de 33,5%, respectiv 43%. Syriza a obţinut 16,8% din voturi, iar formaţiunea ultranaţionalistă Răsăritul de Aur aproape 7%.

Criza politică din Republica Elenă a speriat pieţele din întreaga lume. Scăderi importante au fost înregistrate în Europa, Statele Unite şi Asia.