Fondatorii Google Serghei Brin şi Larry Page pleacă de la conducerea companiei. Pichai preia totul

Directorul general al Google, Sundar Pichai
Directorul general al Google, Sundar Pichai (Getty Images)

Larry Page şi Serghei Brin, studenţii de la Universitatea Stanford care au fondat Google în urmă cu 21 de ani ca proiect de cercetare înainte de a-l transforma într-una dintre cele mai valoroase companii din lume, renunţă la îndatoririle lor zilnice din cadrul companiei Alphabet, care deţine Google.

Sundar Pichai, care în 2015 a devenit CEO al Google, va deveni şi CEO al Alphabet.

Într-o scrisoare publică anunţând schimbarea, Page şi Brin nu au oferit motive specifice pentru retragere, în schimb au descris evoluţia drept firească pentru grupul Alphabet, care ar deveni o companie mai matură.

"Astăzi, în 2019, dacă compania ar fi o persoană, ar fi un tânăr adult de 21 de ani şi ar fi timpul să părăsească casa părintească. A fost un privilegiu extraordinar să fii profund implicat în managementul zilnic al companiei atât de mult timp, credem că este timpul să ne asumăm rolul de părinţi mândri - oferind sfaturi şi dragoste, dar nu cicăleală zilnică!".

În 2015, când Google s-a reorganizat în compania holding Alfabet, Page şi Brin au dat mai întâi un pas înapoi numindu-l pe Sundar Pichai CEO al Google, care a devenit una dintre numeroasele companii deţinute de Alphabet.

Atât Page cât şi Brin, care împreună controlează peste 51% din voturile Alfabet, vor rămâne în consiliul de administraţie.

„Suntem profund angajaţi cu Google şi Alphabet pe termen lung şi vom rămâne activi în calitate de membri ai consiliului de administraţie, acţionari şi cofondatori”, au scris Page şi Brin. „În plus, intenţionăm să continuăm să vorbim cu Sundar în mod regulat, în special pe teme care ne pasionează!”

Sundar Pichai, care a preluat conducerea gigantului de internet Google în urmă cu patru ani, preia şi conducerea companiei Alphabet.

În calitate de şef al departamentului de căutare pe internet, el avea deja autoritate asupra operaţiunilor care reprezintă peste 99% din veniturile companiei Alfabet.

Acum, în calitate de şef al Alphabet, Pichai va prelua, de asemenea, conducerea celorlalte departamente ale companiei - o colecţie de proiecte hi-tech care includ proiecte de conducere driverless Waymo şi Calico.

Potrivit Bloomberg, Page a fost criticat pentru că nu s-a implicat mai mult, în ultimul timp, în activităţile companiei.

Puterea companiei Google, care s-a dezvoltat de la un proiect ştiinţific la un adevărat administrator al internetului, a devenit suficient de mare încât poate influenţa rezultatele operaţiunilor de căutare pe internet. Compania a fost acuzată în dese rânduri de manipulare a rezultatelor, inclusiv în campanii electorale - a provocat cereri de control guvernamental din partea autorităţilor de reglementare şi congressmenilor americani.

În ultimii ani, Google a fost în special acuzat de manipularea rezultatelor de căutare în defavoarea conservatorilor americani, iar Eric Schmidt, director al Google, a fost acuzat făţiş că a sprijinit familia Clinton în timpul campaniei prezidenţiale americane şi după.

Mai rău, motto-ul companiei "Nu face rău!" a fost încălcat în dese rânduri, mai ales când Google a avut de a face cu regimuri autoritare precum cel al Chinei, care a cerut în repetate rânduri acces la date private ale utilizatorilor precum şi manipularea rezultatelor căutărilor pe internet pentru a deţine informaţiile pe care doreşte să le controleze.