Fondatorul Forumului Economic Mondial, Klaus Schwab, se retrage din funcţia de director executiv

Klaus Schwab (Fabrice Coffrini/AFP/Getty Images)
Redacţia
21.05.2024

Klaus Schwab, fondator şi preşedinte executiv al Forumului Economic Mondial (WEF), se va retrage din rolul său de conducător al reuniunii mondiale, pe care a fondat-o în 1971, potrivit Semafor.

Schwab şi-a anunţat intenţiile într-un e-mail adresat marţi personalului, care a fost transmis sursei citate de o persoană conectată cu organizaţia.

El va renunţa la funcţia de preşedinte executiv şi va trece la un rol de preşedinte neexecutiv, a precizat acesta, adăugând că schimbarea rolului său aşteaptă aprobarea guvernului elveţian, dar ar trebui să fie finalizată înainte de reuniunea anuală a WEF din 2025.

Schwab nu şi-a numit deocamdată succesorul, dar a precizat că, în ultimul an, consiliul executiv al grupului, "sub conducerea preşedintelui Børge Brende, şi-a asumat întreaga responsabilitate executivă".

Brende este un fost lider conservator norvegian.

Context

Schwab, în vârstă de 86 de ani, este sinonim cu organizaţia pe care a condus-o de peste 50 de ani.

Cunoscut iniţial sub numele de Forumul European de Management, primele iteraţii ale evenimentului au atras la Davos mult mai puţini participanţi faţă de miile care urcă acum în oraşul montan elveţian.

Acum, reuniunea anuală a WEF de la Davos atrage în fiecare an zeci de lideri mondiali de rang înalt şi directori executivi, iar în 2024 vor participa peste 50 de şefi de stat, potrivit organizaţiei.

Forumul funcţionează în mare măsură ca o afacere de familie, copiii lui Schwab fiind numiţi în funcţii de rang înalt, iar soţia sa Hilde conducând fundaţia organizaţiei şi ceremoniile de premiere de la Davos.

În ultimii ani, Forumul şi-a mutat accentul spre centru şi s-a îndepărtat de politica liberală, a relatat anterior Semafor.

Succesiunea la WEF a fost subiectul unor speculaţii febrile, iar un articol din Politico în care se vehiculau posibile nume a agitat adunarea din 2023.

Forumul a navigat, de asemenea, într-un peisaj politic dificil şi s-a orientat înapoi spre centru în ultimii ani, după ce a îmbrăţişat direcţii progresiste în cultură şi finanţe.

WEF, deşi este o organizaţie nonprofit, a adus venituri de aproape 500 de milioane de dolari în anul care s-a încheiat în martie 2023 şi a avut încasări nete de 200 de milioane de franci elveţieni, conform raportului Semafor de anul trecut.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor