
Pe măsură ce invazia lui Putin continuă în Ucraina, riscul de escaladare a tensiunilor a dispărut de pe prima pagină a ziarelor. Oamenii par să considere războiul ca fiind "noua normalitate".
Nu ar trebui să o facă. Aceasta este încă o situaţie incredibil de periculoasă, plină de potenţial de tragedie. Reamintim că, în urmă cu aproape exact un an, am fost la un pas de un război între NATO şi Rusia, relatează, într-o analiză publicată în The Telegraph, expertul în arme chimice Hamish Stephen de Bretton-Gordon, fost ofiţer al armatei britanice şi comandant la Batalionului “CBRN” de Reacţie Rapidă al NATO.
O aeronavă de supraveghere neînarmată a forţelor aeriene britanice, care opera în spaţiul aerian internaţional deasupra Mării Negre, a fost atacată de un pilot rus incompetent - sau cu probleme mintale. Prima rachetă nu a reuşit să fixeze ţinta, iar a doua a căzut fără probleme în mare.
Dacă oricare dintre cele două rachete ar fi funcţionat aşa cum era prevăzut, am fi intrat într-o criză cu consecinţe uluitoare. Nu este o exagerare să spunem că ar fi putut începe cu uşurinţă cel de-al Treilea Război Mondial. Aproape treizeci de membri ai echipajului britanic şi avionul lor, incapabil de acţiuni ostile, ucişi cu sânge rece în spaţiul aerian neutru. NATO nu ar fi avut de ales decât să răspundă cu o forţă copleşitoare. Şi, după cum am învăţat în ultimul an, armata Rusiei este subţire ca hârtia. O armată occidentală modernă ar fi trecut prin apărarea lor fără să se gândească o clipă.
De fapt, nici nu ar trebui să o facă. Lovituri copleşitoare cu rachete şi avioane ar elimina fiecare activ rusesc din afara graniţelor sale în câteva ore de la luarea deciziei de a şterge de pe faţa pământului forţele Kremlinului.
Ceea ce ar fi rămas nu ar fi avut de ales decât să se predea sau - un gând înfricoşător - să se transforme în energie nucleară.
Având în vedere natura potenţial apocaliptică a consecinţelor, este uşor de înţeles de ce Marea Britanie - şi, fără îndoială, SUA - au încercat să suprime adevărata natură a evenimentului atât de mult timp.
Dar este, de asemenea, o reamintire a incompetenţei totale a Forţelor Aeriene Ruse. Este puţin probabil ca aceasta să fi fost singura dată când piloţii lor au făcut greşeli sau erori de judecată.
Este îngrijorător faptul că piloţii ruşi par să nu fie dispuşi să urmeze ordinele sau cel puţin primesc instrucţiuni confuze şi vagi. Riscul unei repetări este mult prea mare.
Dacă accelerăm livrarea de avioane moderne, avioanele de vânătoare occidentale pot pune capăt oricărei perspective de superioritate aeriană a ruşilor în câteva zile, oferind formaţiunilor blindate ucrainene spaţiul de manevră atât de important pentru generarea de progrese.
De asemenea, ar permite serviciilor de informaţii britanice să îşi continue rolul critic în această luptă.
Este clar că Moscova este dispusă să facă aproape orice pentru a suprima activităţile de colectare de informaţii ale Marii Britanii.
"Spionii noştri din ceruri" de deasupra Mării Negre văd tot ceea ce face flota rusă şi, fără îndoială, mult mai mult decât atât - permiţând rachetelor britanice Storm Shadow să ţintească cu precizie mijloace navale critice.
Acest lucru trebuie să-l scoată din minţi pe Putin.
Nu e de mirare că s-a târât până departe în est pentru a se întâlni cu dictatorul Coreei de Nord: forţele sale sunt disperate pentru orice avantaj pe care îl pot obţine.
Trupele ruseşti consumă cantităţi biblice de muniţie fără niciun efect real.
Acum, el este redus la a cerşi obuze vechi din epoca sovietică, în timp ce armamentul modern occidental continuă să inunde Ucraina.
Iar un om disperat este un om periculos.
NATO şi Marea Britanie trebuie să fie la cel mai înalt nivel pentru a se asigura că un alt "accident" nu este folosit ca pretext pentru a cere să ne retragem, sau că Rusia nu împinge lumea spre un armaghedon.