Forţele aeriene de apărare din Siria răspund unui presupus atac israelian

(Getty Images)

Sistemele de apărare ale Siriei “au interceptat ţinte ostile” la vest de Damasc în noaptea de marţi, a raportat agenţia siriană de ştiri de stat SANA.

Avioane de luptă israeliene ar fi atacat ţinte iraniene şi ale Hezbollah în apropierea Damascului. Atacatul are loc la câteva zile după ce premierul israelian Netanyahu a afirmat că ţara sa ar putea extinde acţiunile militare împotriva Iranului.

Explozii puternice au fost raportate în capitala siriană, iar materiale video distribuite pe reţelele sociale au arătat cum rachete siriene sol-aer au fost lansate spre cer. SANA a declarat că “majoritatea” rachetelor ostile au fost doborâte şi că trei soldaţi sirieni au fost răniţi, potrivit Deutsche Welle.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), organizaţie cu sediul în Marea Britanie care monitorizează războiul din Siria, a declarat că presupusele raiduri aeriene israeliene au vizat depozite de armament iraniene şi ale Hezbollah.

“Rachete lansate de avioane israeliene au vizat... depozite de arme situate la sud-vest şi sud de Damasc, care aparţin forţelor Hezbollah sau iraniene”, a declarat Abdel Rahman, directorul OSDO.

Forţele de apărare israeliene au susţinut ulterior că o rachetă anti-aeriană lansată din Siria a fost interceptată de sistemele de apărare aeriană ale Israelului.

Agenţia natioanala libaneză de ştiri a susţinut că avioane de luptă israeliene au zburat deasupra Libanului pentru a desfăşura raiduri în apropierea Damascului. Citând un oficial militar, SANA a raportat că presupuse rachete israeliene au fost lansate “de deasupra teritoriului libanez”.

Armata israeliană nu a confirmat că a desfăşuraat un atac în Siria.

Netanyahu şi Iran

Presupusul atac israelian a avut loc la două zile după ce premierul Benjamin Netanyahu a afirmat că retragerea de către Washington a aproximativ 2.000 de soldaţi americani din nord-estul Siriei nu va schimba politica Israelului cu privire la atacarea forţelor iraniene din ţară arabă.

“Decizia de a retrage 2.000 de soldaţi americani din Siria nu va schimba politica noastră constantă”, a precizat Netanyahu duminică. “Vom continua să acţionăm împotriva tentativelor Iranului de a se stabili militar în Siria şi, în măsura necesară, ne vom extinde acţiunile acolo”.

Factorul rusesc

Israelul a desfăşurat zeci de raiduri aeriene asupra unor presupuse ţinte ale Iranului şi Hezbollah în Siria, unde acestea susţin regimul preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

Totuşi, Israelul a fost constrâns să îşi restricţioneze atacurile în Siria începând cu luna octombrie, când Rusia a furnizat regimului din Damasc sistemul de apărare aeriană S-300.

Livrarea sistemului S-300 a avut loc după un incident petrecut în 17 septembrie, când un avion de recunoaştere rusesc a fost doborât de sistemele de apărare aeriană ale Siriei în timpul unui atac aerian israelian, Moscova învinuind Tel Aviv-ul pentru incident.

Moscova consideră că loviturile aeriene israeliene ar fi destabilizatoare pentru Siria, unde Rusia încearcă să consolideze succesele obţinute de regimul Assad în războiul civil care zguduie ţara din 2011. Pe de altă parte, unii analişti susţin că Rusia înţelege temerile Israelului în ceea ce priveşte securitatea în cazul unei prezenţe iraniaene la frontiera sa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe