Forţele Guvernului libian au respins trupele lui Haftar la sud de Tripoli

Luptător libian loial Guvernului de Acord Naţional cu sediul în Tripoli, 10 aprilie 2019
Luptător libian loial Guvernului de Acord Naţional cu sediul în Tripoli, 10 aprilie 2019 (Mahmud Turkia/AFP/Getty)

Forţele care susţin guvernul libian recunoscut pe plan internaţional au alungat, marţi, trupele loiale comandantului estic Khalifa Haftar la peste 60 km sud-vest de capitala Tripoli, potrivit Reuters.

Oraşul Aziziya a revenit sub controlul deplin al forţelor din Tripoli, astfel încât magazinele au fost deschise conform programului normal după câteva zile de luptă.

Armata Naţională Libiană (ANL) a lui Haftar, care este aliată cu un guvern rival din estul Libiei, a lansat o ofensivă asupra capitalei Tripoli în urmă cu aproape trei săptămâni. Dar, în pofida luptelor dure de săptămâna trecută, ANL nu a reuşit să învingă apărarea în sudul oraşului.

În ultimele zile, forţele care susţin administraţia din Tripoli au respins avansarea trupelor ANL în câteva zone.

Însă în unele suburbii sudice al oraşului luptele au continuat sporadic, rezidenţii din centrul capitalei libiene declarând că au auzit o serie de bombardamente în cursul zilei.

Potrivit datelor publicate de ONU, începând cu 5 aprilie au fost ucise 246 de persoane, inclusiv 21 de civili, iar alte 1.266 de persoane au fost rănite, inclusiv 69 de civili. Aproximativ 32.000 de civili şi-au părăsit locuinţele şi s-au îndreptat spre zone mai sigure.

Acţiunea militară a trupelor din Tripoli constituie un impediment pentru planurile lui Haftar de a se instala lider al întregii ţări.

Frontul rămâne însă incert, iar balanţa s-ar putea înclina din nou în favoarea lui Haftar. Ambele tabere au câştigat şi pierdut teritorii în câteva zile sau chiar câteva ore.

Dacă se va încheia un acord de încetare a focului, aşa cum insistă ONU, trupele ANL tot au ocupat teritorii considerabile în ţară.

Ţara nord-africană este cuprinsă de haos de la răsturnarea de la putere şi uciderea lui Moammer Gaddafi în 2014, cu intervenţia Occidentului. Noile lupte ameninţă subminarea fluxurilor de petrol şi ar putea genera un gol de putere pe care militanţii islamişti l-ar putea exploata.

De asemenea, Libia este principalul punct de plecare pentru migranţii din alte zone ale Africii care doresc să ajungă în Europa traversând Mediterana – o sursă de mare îngrijorare pentru naţiunile Uniunii Europene.

Până în prezent, Tripoli a respins implementarea unui acord de încetare a focului fără retragerea trupelor ANL.