Forţele lui Assad au ucis 60 de persoane în Homs, potrivit activiştilor
Activiştii sirieni pentru drepturi sustin că forţele guvernamentale au bombardat oraşul rebel Homs pentru a şasea zi, omorând cel puţin 60 de persoane şi determinând ca spitalele improvizate să fie copleşite de numărul de răniţi, pe măsură ce puterile mondiale divizate se luptă pentru a pune capăt violenţei, potrivit raportului VOA.
Activiştii au declarat joi că bombardarea neobosită şi lansările de rachete ale guvernului asupra Homs au creat o criză umanitară gravă, cartierele controlate de rebeli confruntându-se cu lipsa apei şi a energiei electrice şi cu un nivel scăzut de aprovizionare cu alimentele de bază. Ei au spus că atacul ce a început sâmbătă dimineaţa s-a soldat cu sute de victime, fiind cel mai mortal atac asupra Homs de când a început revolta de 11 luni împotriva regimului autocratic al preşedintelui Bashar al-Assad.
Grupul pentru drepturile omului cu sediul în SUA, Human Rights Watch, a afirmat că cei responsabili de aceste atacuri "oribile" asupra cartierelor rezidenţiale "vor trebui să răspundă pentru faptele lor."
Preşedintele SUA, Barack Obama, a cerut oprirea scandaloasei "vărsări de sânge" din Siria, în ultima sa condamnare a represiunii lui Assad împotriva revoltei. El a făcut această afirmaţie joi, după discuţii cu prim-ministrul italian Mario Monti, care se afla în vizită în SUA.
Obama a fost de acord să lucreze cu aliaţii europeni şi arabi ai Washingtonului pentru a organiza un grup de ţări cunoscute ca prieteni ai Siriei, şi care să exploreze modalităţi de izolare şi presionare asupra guvernului lui Assad, pentru a opri violenţa. Naţiunile occidentale şi arabe au decis să încerce formarea grupului după ce Rusia şi China le-au blocat eforturile de presare a lui Assad, prin intermediul Consiliului de Securitate al ONU.
Moscova şi Beijingul şi-au exercitat sâmbătă dreptul de veto împotriva unei rezoluţii arabo-occidentale privind Siria, fiind a doua oară când au făcut acest lucru din octombrie. Ambele puteri au declarat că nu vor ca acest Consiliu să participe într-un conflict intern şi să creeze un posibil pretext pentru o intervenţie străină în Siria.
Miniştrii de externe ai Ligii Arabe se pregătesc să se întâlnească duminică la Cairo, pentru a discuta următorii paşi. Oficialii au declarat că miniştrii vor discuta dacă să recunoască Consiliul Naţional Sirian de opoziţie ca reprezentant legitim al Siriei şi dacă să trimită o misiune comună de observatori ai Ligii Arabe şi Organizaţiei Naţiunilor Unite în ţară.
Pe de altă parte, Libia a declarat că a ordonat unui trimis special şi personalului ambasadei siriene să părăsească ţara în termen de 72 de ore. Germania a declarat că va expulza patru diplomaţi ai Ambasadei Siriei la Berlin, după ce autorităţile au arestat doi bărbaţi suspectaţi de spionaj asupra grupurilor siriene de opoziţie.