Forţele ruse au invadat Ucraina

Moscova a mobilizat armata rusă la graniţa cu Ucraina.
Moscova a mobilizat armata rusă la graniţa cu Ucraina. (Captură.)

Un contingent militar rus a traversat frontiera Ucrainei, luni dimineaţă, deschizând focul asupra grănicerilor de la punctului de trecere ”Novoazovsk”, relatează deschide.md.

Coloana militară venită din Rusia, care include tancuri, autovehicule blindate şi camioane militare, s-a îndreptat spre oraşul Mariupol, în sud-estul Ucrainei, potrivit unui grănicer al unităţii militare 9937 din detaşamentul de frontieră Doneţk.

”Am urmărit cum trupele ruse au înaintat spre graniţă prin câmpie. Coloana era formată din tancuri, maşini blindate şi unităţi de transport de tip ”Kamaz”. Iniţial coloana a staţionat în apropiere de satele Şerbak şi Markino.” a declarat grănicerul.

Forţele ruse au avansat pe teritoriul ucrainean o distanţă de aproximativ 5 kilometri, forţând retragerea grănicerilor, potrivit declaraţiei. Trupele de infanterie ucrainene nu au putut opri ofensiva rusă deoarece includea tancuri, a explicat acesta.

Noul atac al trupelor ruse a fost oprit la oprit la aproximativ 5 kilometri nord-est de Mariupol, în apropiere de Marea Azov. Un comandant ucrainean a apreciat că atacul forţelor ruse ţinteşte la capturarea oraşului-port Mariupol, formând o tentativă de deschidere a unui front sudic în războiul din estul Ucrainei, conform Reuters.

Semen Semenchenko, comandantul miliţiei pro-Kiev din Azov, a estimat că divizia rusă includea aproximativ 50 de autovehicule blindate când a traversat graniţa din Rusia.

Alte 40 de autovehicule au încercat să se deplaseze în direcţia oraşului Mariupol, în timp ce restul s-au deplasat în nord către oraşul Amvrosiivka, a explicat acesta.

”Se desfăşoară o invazie a ocupanţilor ruşi”, a declarat acesta. Forţele invadatoare sunt, pentru moment, ”localizate şi neutralizate cu uşurinţă” iar în jurul oraşului Mariupol se desfăşoară un schimb de focuri, a adăugat Semenchenko.

Intrarea contingentului rus prin punctul de frontieră Novoazovsk a fost acompaniată de atacuri de artilerie de peste graniţă, a precizat comandantul.

Unele dintre tancuri purtau steaguri a căror embleme aparţineau grupului separatist autodenumit Armata Ortodoxă de Eliberare.

Forţele ruse au ocupat oraşul Markin, la şapte kilometri de Novoazovsk, unde au început un schimb de focuri, a declarat aceasta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe