Forum în Capitol Hill deplânge încălcarea drepturilor omului în China

Activistul orb pentru drepturile omului Chen Guangcheng şi Geng He soţia avocatului pentru drepturile omului Gao Zhisheng, discută despre provocările în China. (S la D), David Kramer, Freedom House, Edward McMillan-Scott, vicepreşedinte al Parlamentului European, Chen, traducătorul şi Geng He.
Activistul orb pentru drepturile omului Chen Guangcheng şi Geng He soţia avocatului pentru drepturile omului Gao Zhisheng, discută despre provocările în China. (S la D), David Kramer, Freedom House, Edward McMillan-Scott, vicepreşedinte al Parlamentului European, Chen, traducătorul şi Geng He. (Gary Feuerberg / The Epoch Times)

WASHINGTON – Cel de-al 12-lea Congres Naţional al Poporului a fost convocat în 5 martie în Beijing. În 5 martie în Capitol Hill, Washington DC, un forum de discuţii a fost organizat cu intenţia de a presa noua conducere a regimului chinez în privinţa drepturilor omului.

Printre invitaţii care au luat cuvântul s-au numărat Chen Guangcheng, activistul orb care s-a opus politicii chineze a unui singur copil, şi Geng He, soţia avocatului pentru drepturile omului Gao Zhisheng.

“Noi vrem să mori. … Dorim ca tu să vrei să mori.

Geng He a declarat, printr-un translator, că soţul ei Gao stăpâneşte foarte bine legea şi retorica şi a câştigat cazuri pentru multe victime. Dar la începutul anului 2005 când a apărat creştini şi practicanţi Falun Gong persecutaţi, Gao a devenit ţinta atacurilor regimului chinez.

În această perioadă de tip, Gao a renunţat de asemenea la calitatea sa de membru al Partidului Comunist Chinez.

Edward mcmillan-Scott, vicepreşedinte al Parlamentului European, a declarat că îl cunoscuse pe Gao înainte să fie persecutat şi ca acesta l-a sunat deseori când ajungea la un telefon. El a spus, “Măreţia lui Gao constă în expunerea brutalităţii regimului”. mcmillan-Scott a trecut Oceanul Atlantic pentru a participa la această întâlnire şi la o audiere asupra autoritarismului din Rusia. El a spus, “China a devenit cel mai arbitrar, brutal şi corupt regim din lume.”

Începând cu aprilie 2006 – şapte ani, a declarat Geng He, Gao a fost persecutat în diferite moduri. El a fost răpit şi întemniţat pentru perioade lungi de timp şi torturat sever de oficiali ai securităţii.

Pentru “incitare la subminare”, Gao a primit o sentinţă cu suspendare de 3 ani închisoare şi plasat sub eliberare condiţionată timp de 5 ani. În timpul aşa zisei perioade condiţionate, Gao a “dispărut” de cel puţin 6 ori, a declarat Geng He. Cea mai lungă perioadă în care s-a rupt legătura cu Gao a fost de 20 de luni.

În fiecare dintre acele dăţi el a fost răpit de autorităţi, “torturat şi tratat prost”, a declarat Geng He.

Republicanul Chris Smith a descris momentul în care Gao a fost bătut timp de 2 zile şi 2 nopţi. Smith a spus că Gao i-a mărturisit unui reporter: “Timp de 48 de ore viaţa mea a atârnat de un fir”, şi că autorităţile l-au batjocorit spunându-i “Trebuie să uiţi că eşti uman.”

mcmillan-Scott a declarat că Gao i-a relatat despre 2 ocazii separate în care a fost torturat până aproape de punctul morţii. În ambele dăţi, el şi-a pierdut cunoştinţa şi când şi-a revenit a găsit oameni cu halate albe, probabil doctori, în jurul patului său.

Gao i-a spus lui mcmillan-Scott că el şi-a interogat torţionarii, care au spus: “Nu dorim să mori. … Dorim ca tu să vrei să mori.”

Indignat, mcmillan-Scott a spus: “Aceasta este definiţia unui regim complet corupt şi înspăimântător”. El a concluzionat, “Nu pot să cred că acest regim mai poate supravieţui prea mult.”

Ultimele chinuri ale lui Gao

Cu doar câteva zile înainte de sfârşirea perioadei sale de eliberare condiţionată în decembrie 2011, Gao a fost transferat la o închisoare izolată în provincia vestică Xinjiang pentru a ispăşi sentinţa de 3 ani – autorităţile au aplicat sentinţa ca pedeapsă pentru că Gao ar fi încălcat condiţiile eliberării condiţionate.

Geng He a declarat, “Atenţia continuă a comunităţii internaţionale asupra cazului lui Gao Zhisheng va fi cea mai mare protecţie pentru el.”

Ea a declarat că speră că noua conducere comunistă chineză îl va elibera pe Gao şi îi va permite să locuiască în SUA alături de familia sa. Ea i-a cerut preşedintelui Obama şi secretarului de stat John Kerry să facă un efort în vederea eliberării lui Gao.

Ea a cerut Congresului şi membrilor Parlamentului European sa îl menţioneze pe Gao Zhisheng oricând comunică cu China pentru “a arăta suport şi protecţie crescute.”

“Este la fel ca şi cum ai ajuta poporul chinez ce doreşte democraţie şi libertate”, a declarat ea.

mcmillan-Scott a declarat că deşi există şi alte dictaturi în lume, China este “cea mai mare şi mai importantă dictatură de pe Pământ”. El a spus că regimul este în special periculos nu doar datorită genocidului ci şi pentru persecutarea grupurilor religioase, în particular Falun Gong.

El admiră practicanţii Falun Gong care “continuă să creadă că într-o zi va exista un viitor mai bun”. El a spus că şi el crede acest lucru. De asemenea, el îşi imaginează un viitor în care “impunitatea nu va fi ceva la ordinea zilei.”

Represalii împotriva lui Chen Guangcheng

Chen Guangcheng se află în SUA de aproape 10 luni. El a fost sub un arest la domiciliu în oraşul Linyi din provincia Shandong când a organizat o evadare îndrăzneaţă şi a fugit la ambasada americană din Beijing în aprilie 2012, tocmai când fostul secretar de stat Hillary Clinton sosea pentru negocieri comerciale majore.

După unele tensiuni între cele două guverne, s-a încheiat în cele din urmă un acord pentru a-i permite lui Chen şi familiei sale să părăsească China şi să studieze dreptul la Universitatea din New York.

Smith l-a introdus pe Chen, care a petrecut 4 ani în închisoare pentru expunerea avorturilor forţate ilegale în rândul femeilor din zonele rurale, avorturi executate în baza legii unui singur copil.

“A fost nevoie de un orb pentru a vedea cu adevărat nedreptăţile comise sub programul de control a populaţiei, care face ca majoritatea fraţilor şi surorilor să fie ilegali, şi pentru a auzi strigătele disperate ale femeilor chineze”, a declarat Smith.

Chen şi-a înnoit temerile pentru nepotul său Chen Kegui, care a fost condamnat la 39 de luni în noiembrie 2012 într-un proces pe care Jerome Cohen, un expert în legea penală chineză, l-a descris în ziarul The Guardian ca “un ultim exemplu al unei farse juridice”. Nepotului lui Chen nu i s-a permis o apărare şi procesul s-a desfăşurat cu uşile închise şi fără prezenţa observatorilor internaţionali. Chen priveşte acţiunile Partidului Comunist Chinez (PCC) împotriva nepotului său ca o retaliere împotriva propriei sale persoane.

Nepotul i-a spus tatălui său (fratele mai mare al lui Chen Guangcheng) într-o vizită la închisoare în 28 februarie că a fost torturat prin privare de somn şi mâncare şi a pierdut peste 10 kg în greutate. De asemenea, el a fost ameninţat de secretarul de partid al biroului securităţii publice că dacă face apel la cazul său s-ar putea să îi extindă sentinţa la una pe viaţă. Autorităţile i-au ameninţat de asemenea copiii şi părinţii cu închisoarea.

“Aşadar, el [nepotul lui Chen] a renunţat la speranţa în sistemul juridic al Chinei”, a declarat avocatul Chen.

Sancţiuni pentru infractori

Dar ar putea exista speranţă pentru o oarecare justiţie în Statele Unite. David Kramer, preşedinte al Freedom Hoouse, şi republicanul Smith au menţionat un proiect de lege care va interzice obţinerea de vize spre SUA de către persoanele care încalcă drepturile omului în China, precum şi a familiilor acestora. Acest proiect va fi modelat după Legea Sergei Magnitsky privind Tragerea la Răspundere, adoptată în decembrie 2012. Smith a introdus un proiect de lege că va aplica aceleaşi criterii pe plan global.

Congressmanul Joe Pitts a susţinut aceste gânduri când a declarat că în ciuda faptului că China este cel de-al doilea partener comercial ca mărime al SUA, “relaţia noastră cu China trebuie să nu se limiteze doar la interesele materiale. Trebuie să apărăm drepturile celor oprimaţi.”

Alături de numele miilor de practicanţi care au murit în lagărele de reeducare şi închisori în urma torturii există de asemenea numele celor care au comis aceste crime, a declarat mcmillan-Scott. El a declarat că speră cumva ca “în viitor, SUA, Uniunea Europeană şi alte entităţi din jurul lumii să se unească într-un punct de vedere comun ce susţine că impunitatea se sfârşeşte”. El nu ştie mecanismul, dar speră ca într-o zi cei vinovaţi vor fi judecaţi.

Scopul forumului Provocările la Adresa Drepturilor Omului în China a fost acela de a presa noua conducere chineză şi de a informa publicul american asupra represiunilor ce au loc în China, conform lui Kramer, moderatorul evenimentului.

Evenimentul a fost găzduit de Freedom House, o organizaţie independentă de monitorizare a drepturilor şi libertăţilor omului care promovează extinderea libertăţii în jurul lumii, şi de ChinaAid, o organizaţie creştină internaţională pentru drepturile omului care promovează libertatea religioasă şi aplicarea legii în China.

“Există unele speranţe că noua conducere de Partid va aplica reforme fundamentale”, a declarat Kramer. Dar, a adăugat el, “cred că este mult prea devreme să mă pronunţ.”