Forumul Economic Mondial, apel pentru fuziunea inteligenţei umane cu inteligenţa artificială pentru a cenzura "discursul urii" şi "dezinformarea"

Klaus Schwab
Klaus Schwab (FABRICE COFFRINI/AFP/GETTY IMAGES)

În ciuda faptului că nimeni nu a cerut acest lucru, Forumul Economic Mondial pledează acum pentru fuziunea sistemelor de inteligenţă umană şi artificială pentru a cenzura "discursul de ură" şi "dezinformarea" online înainte ca acestea să fie postate.

Un raport publicat pe site-ul oficial al WEF avertizează în mod ameninţător cu privire la pericolul "lumii întunecate a prejudiciilor online".

Iar organismul condus de controversatul Klaus Schwab propune şi o soluţie. Mai exact, propune să se îmbine "cele mai bune" aspecte ale cenzurii umane şi ale algoritmilor de învăţare automată AI pentru a se asigura că sentimentele oamenilor nu sunt rănite prin unele informaţii postate online şi că opiniile contrare regimului sunt trecute pe lista neagră.

"Prin combinarea unică a puterii tehnologiei inovatoare, a colectării de informaţii în afara platformei şi a măiestriei experţilor în domeniu care înţeleg modul în care operează actorii de ameninţare, detectarea la scară largă a abuzurilor online poate atinge o precizie aproape perfectă", se arată în document.

Articolul se încheie propunând "un nou cadru: în loc să ne bazăm pe inteligenţă artificială pentru a detecta la scară largă şi pe oameni pentru a examina cazurile limită, este crucială o abordare bazată pe inteligenţă".

"Introducând inteligenţa dezvoltată de oameni în afara platformelor (...) IA va putea apoi să detecteze abuzuri nuanţate şi noi la scară largă, înainte ca acestea să ajungă pe platformele principale. Suplimentarea acestei detecţii automate mai inteligente cu expertiză umană pentru a revizui cazurile speciale şi a identifica manipulările şi apoi introducerea acestor constatări în seturile de învăţare ne va permite să creăm AI cu inteligenţă umană încorporată", se mai spune în articol.

Cu alte cuvinte, libertatea de exprimare ar putea fi probabil cenzurată înainte de ajunge pe site-urile de socializare. Unii o numesc "cenzură preventivă".

Sau, după cum spune WEF, "echipele de încredere şi siguranţă pot opri ameninţările care cresc online înainte ca acestea să ajungă la utilizatori".

Fără îndoială că primele blocate vor fi opiniile negative la adresa Forumului, având în vedere că organizaţia este renumită pentru faptul că îşi blochează criticii pe Twitter.

Mulţi s-ar întreba de ce Forumul Economic Mondial, în contextul unei crize a costului vieţii, al raţionalizării iminente a energiei şi al unei recesiuni globale, se preocupă de toate acestea.

De ce nu se limitează la economie?

"Niciodată nu poţi şti cu certitudine dacă această portavoce a elitei de la Davos vine cu "soluţiile" şi "propunerile" sale aberante pentru a întări naraţiunile existente sau de a introduce altele noi; sau doar pentru a părea ocupat şi pentru a-şi câştiga banii de la cei care îl finanţează", scrie Didi Rankovic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură