Fost asistent al fostului preşedinte chinez ajunge condamnat pe viaţă. Dosare secrete ajung în SUA

Un nou “tigru” - cum sunt numiţi oficialii chinezi de rang înalt - a căzut pradă campaniei anticorupţie a preşedintelui chinez Xi Jinping. Ling Jihua este acuzat că ar fi primit mite, ar fi obţinut documente secrete şi ar fi abuzat de puterea sa
Ling Jihua, ajutor al fostului preşedinte chinez Hu Jintao, a fost condamnat la închisoare pe viaţă în 7 iunie 2016.
Ling Jihua, ajutor al fostului preşedinte chinez Hu Jintao, a fost condamnat la închisoare pe viaţă în 7 iunie 2016. (Captură Foto)

Ling Jihua, un asistent al fostului lider al Partidului Comunist Chinez, Hu Jintao, şi director al Biroului General al Partidului, a fost condamnat la închisoare pe viaţă, conform mass mediei de stat.

În 4 iulie agenţia chineză de ştiri de stat Xinhua a raportat că, în 7 iunie, Tribunalul Intermediar al Poporului Nr. 1 din Tianjin l-a găsit vinovat pe Ling de acceptare de mite, obţinerea ilegală de secrete de stat şi abuz de putere. Televiziunea Centrală Chineză de stat a difuzat imagini cu un Ling Jihua cărunt, îmbrăcat cu un tricou alb.

Ling şi familia sa au primit mită în valoare totală de 77,08 milioane de yuani (aproximativ 11,6 milioane de dolari), conform agenţiei de stat . În plus, el a sustras o cantitate mare de documente secrete în timp ce avea funcţia de şef al Departamentului Frontului Unit al Muncii - un sindicat controlat de Partidul Comunist Chinez - şi funcţia de vicepreşedinte al Conferinţei Naţionale Consultative Politice a Poporului Chinez, un organism de consultanţă politică aflat deasemenea sub controlul absolut al regimului comunist.

Huo Ke, fost consilier al lui Ling la Biroul General, i-a oferit şefului său documentele secrete, conform Xinhua.

În luna februarie a acestui an, Washington Free Beacon a raportat că Ling Wangcheng, fratele mai mare al lui Ling Jihua, fugit în SUA şi momentan anchetat sub protecţia FBI, se află în posesia a peste 2.700 dintre documentele obţinute de Ling.

Fratele oficialului condamnat de China ar fi fost mandatat să facă mărturisiri şi să înmâneze Statelor Unite documente sustrase din arhiva secretă a Partidului Comunist - inclusiv date privind programele militare nucleare ale Chinei.

Ţinând cont de faptul că cea mai înaltă poziţie ocupată de Ling a fost similară cu cea a şefului de personal al Casei Albe, el este unul dintre cei mai înalţi oficiali de Partid condamnaţi în ultimii ani.

Ling a pledat vinovat şi, conform tradiţiei comuniste, a declarat că nu va face apel la sentinţă.

Ling a început să dea semne de prăbuşire după moartea suspectă a fiului său - petrecută într-un accident auto în Beijing în martie 2012. El a fost investigat pentru corupţie în 2014 şi arestat oficial în 20 iulie 2015.

La foarte scurt timp de la preluarea puterii de către actualul preşedinte chinez, Xi Jinping, la cel mai înalt nivel al conducerii Partidului a început o luptă pe viaţă si pe moarte între un grup obscur de putere din interiorul nomenklaturii comuniste - numit banda din Shanghai - si noua conducere. Banda din Shanghai este formată din potentaţi comunişti strânşi în jurul fostului preşedinte chinez Jiang Zemin.

Campania - care durează deja de 3 ani şi care a înlaturat oameni "de neatins" din ierarhia Partidului Comunist Chinez - precum magnatul Bo Xilai, sau fostul ţar al Securităţii, Zhou Yongkang - pare că se apropie tot mai mult de sfârşit: Jiang Zemin, fostul lider al Partidului Comunist Chinez şi dirijorul din umbră al bandei din Shanghai, a fost mutat din reşedinţa sa şi se află în custodia armatei din Beijing, potrivit unei surse anonime din China.

Într-un discurs recent, Xi Jinping i-a acuzat pe Ling Jihua, Zhou Yongkang, Bo Xilai de “organizarea unei conspiraţii politice cu scopul de a distruge şi diviza Partidul”.

Atât Zhou Yongkang cât şi Bo Xilai au avut un rol important în persecuţia lansată de Jiang Zemin în 1999 împotriva şcolii de qigong Falun Gong, care se desfăşoară chiar şi în prezent în interiorul Chinei - prin care liderul comunist la vremea respectivă a încercat să distrugă cu ajutorul terorii mişcarea spirituală.

16 ani şi zeci milioane de victime mai târziu, oficiali de rang înalt au trebuit să accepte că Falun Gong nu va fi înfrântă de Partidul Comunist, fiind puşi în imposibilitatea de a explica campania de crime în masă declanşată în 1999.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe