Fost director DIA: Politica lui Obama în Orientul Mijlociu este una de “ignoranţă deliberată”

Lt. Gen. Michael Flynn, director al DIA - Defense Intelligence Agency, pe Capitol Hill în Washington, DC.
Lt. Gen. Michael Flynn, director al DIA - Defense Intelligence Agency, pe Capitol Hill în Washington, DC. (Alex Wong/Getty Images)

Politica preşedintelui american Barack Obama în Orientul Mijlociu este una de “ignoranţă deliberată”, a declarat duminică un fost director al DIA (Agenţia americană de Informaţii pentru Apărare) în timpul unui interviu televizat, conform International Business Times.

General-locotenentul pensionat Michael Flynn, care a condus DIA în perioada 2012-2014 după ce a fost numit în funcţie de către Obama, a declarat în timpul emisiunii Fox News Sunday că administraţia prezidenţială trebuie să îşi îmbunătăţească strategia de abordare şi rezolvare a conflictelor din regiunea volatilă a Orientului Mijlociu.

Flynn a notat că Iranul a influenţat numeroase evenimente pe întreg cuprinsul Orientului Mijlociu şi ar putea chiar încerca să declanşeze un “război sectarian regional”, adăugând că politicile lui Obama nu par să fi ajutat la subminarea planurilor iraniene.

În timpul interviului, gazda emisiunii, Chris Wallace, a susţinut că sub administraţia Obama, SUA pare să fi încheiat alianţe conflictuale: de exemplu, ajută rebelii susţinuţi de Iran în lupta împotriva grupului jihadist Statul Islamic şi, în acelaşi timp, se opune unor astfel de luptători susţinuţi de Iran în Yemen.

Flynn a declarat că administraţia Obama încearcă să negocieze un acord nuclear cu Iranul, în condiţiile în care există posibilitatea ca SUA să nu fie pe deplin conştientă de modul în care plănuieşte Iranul să folosească tehnologia nucleară.

Iranul insistă de ani de zile că doreşte să obţină putere nucleară doar pentru scopuri paşnice, dar criticii din SUA şi alte ţări se tem că guvernul de la Teheran este concentrat pe dezvoltarea de arme nucleare – iar Israelul să fie o posibilă ţintă.

Rapoartele recente au indicat că SUA va continua discuţiile nucleare cu Iranul, în ciuda faptului că este suspicioasă în privinţa rolului Teheranului în tulburările din Yemen, Siria, Liban şi alte ţări din Orientul Mijlociu, susţine International Business Times.

“Unul dintre lucrurile pe care trebuie să le avem în vedere în privinţa Iranului”, a declarat Flynn, “este faptul că Iranul este, de asemenea, o ţară care deţine rachete balistice şi capabilităţi cibernetice. În plus, Iranul este în continuare considerat un stat care susţine terorismul. Şi, noi, discutăm cu ei ca şi cum le-am oferi libertate deplină de acţiune.”

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe