Fost lider militar chinez de rang înalt condamnat la închisoare pe viaţă pentru corupţie

Guo Boxiong, cândva liderul unui puternic comitet militar, a fost condamnat la închisoare pe viaţă pentru primirea unor mite foarte “piperate”. El este, astfel, personajul militar cu cel mai înalt grad condamnat până acum în cadrul aşa-zisei campanii de anticorupţie condusă de Xi Jinping.
Guo Boxiong, fostul vicepreşedinte al Comisiei Militare Centrale chineze.
Guo Boxiong, fostul vicepreşedinte al Comisiei Militare Centrale chineze. (Captură Foto)

După un proces cu uşile închise, fostul lider militar Guo Boxiong a fost condamnat luni la închisoare pe viaţă, conform agenţiei chineze de ştiri de stat Xinhua. Boxiong devine astfel cel mai important lider militar condamnat în cadrul eforturilor preşedintelui chinez Xi de a-şi înlătura adversarii politici sub paravanul unei campanii de anticorupţie.

Lui Guo, 74 de ani, i-a fost retras titlul de general şi i s-au confiscat activele – iar cele obţinute ilegal au fost predate statului.

Guo a servit timp de un deceniu ca unul dintre cei doi vicepreşedinţi ai puternicei Comisii Militare Centrale a Chinei, fiind al doilea ca rang în cadrul Armatei de Eliberare a Poporului (AEP) după preşedintele chinez. El a demisionat în 2012, înainte ca Xi Jinping – care a servit de asemenea ca vicepreşedinte al Comisiei – să devină lider al Partidului Comunist Chinez şi al armatei.

Guo a făcut de asemenea parte din Biroul Politic de 25 de membri ai Partidului Comunist Chinez.

Agenţia chineză de ştiri de stat Xinhua a raportat în 5 aprilie că Guo va fi judecat. Xinhua a declarat că Procuratura Militară şi-a finalizat investigaţia împotriva lui Guo, susţinând că acesta a primit mită, personal sau prin intermediul membrilor familiei sale, pentru a-şi folosi puterea în vederea promovării diverselor persoane.

În buna tradiţie comunistă, Guo a mărturisit toate aceste infracţiuni, deşi mărturiile sunt smulse sub tortură în puşcăriile chineze - iar pentru liderii comunişti sub ameninţări privind securitatea membrilor familiei.

“Cantitatea de mită primită de Guo Boxiong a fost semnificativ de mare şi circumstanţele crimelor sale au fost în special grave”, a declarat un oficial al tribunalului militar, fiind citat de Xinhua.

Citând surse anonime apropiate de armată, ziarul South China Morning Post din Hong Kong a susţinut că fostul lider militar a acceptat mită în valoare de 80 milioane de yuani (12,3 milioane de dolari), uneori în schimbul acordării unor promoţii.

Recoltarea de organe

Asemenea cazurilor magnatului Bo Xilai, fostului ţar al securităţii chineze Zhou Yongkang, generalului Xu Caihou şi altor “tigri” daţi jos, crima oficială a lui Guo a fost corupţia. Adevăratul motiv al înlăturării lor este că toţi au fost membri ai bandei de la Shanghai - un cerc ocult de putere din interiorul conducerii Partidului Comunist Chinez, care a implementat politica de genocid la adresa şcolii de qigong Falun Gong. Banda de la Shanghai a ajuns în vizorul actualului preşedinte, Xi Jinping, după organizarea unor lovituri de stat eşuate împotriva acestuia.

O serie de sondaje realizate de Organizaţia Mondială de Investigare a Persecuţiei împotriva Falun Gong (WOIPFG) a arătat că banda de la Shanghai şi în special liderul acesteia, fostul potentat comunist Jiang Zemin, precum şi Guo şi Xu Caihou, au jucat un rol principal în recoltarea de organe pe viu, cu forţa, de la practicanţii Falun Gong.

Un set de înregistrări realizate de WOIPFG a confirmat faptul că ordinele pentru recoltarea de organe de la practicanţi Falun Gong, în vederea utilizării lor pentru transplanturi pe piaţa neagră, au venit direct de la Jiang Zemin. Oficialii seniori ai CMC ştiau cu toţii situaţia, iar instituţia cheie a recoltării de organe a fost şi este Departamentul General de Logistică al Armatei.

Din 23 octombrie până în 4 noiembrie 2011, Guo, pe atunci vicepreşedinte al CMC, a vizitat America Centrală. În timpul acelei perioade, un anchetator al WOIPFG dându-se drept secretar al şefului securităţii, Zhou Yongkang, pe atunci şef al Comitetului pentru Politic şi Legislativ, l-a întrebat pe Guo detalii despre recoltarea de organe. Guo a admis subiectul, dar a evitat să discute la telefon detaliile acestei chestiuni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe