Fost ministru de Interne din perioada guvernării Plahotniuc, bănuit de fals în declaraţii şi îmbogăţire ilicită

Alexandru Jizdan, ministrul Afacerilor Interne
Alexandru Jizdan, ministrul Afacerilor Interne (gov.md)

Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) i-a atribuit fostului ministru al Afacerilor Interne de la Chişinău Alexandru Jizdan statutul de bănuit în două cauze penale – fals în declaraţii şi îmbogăţire ilicită.

„Audierea fostului înalt demnitar de către procurorii PCCOCS a avut loc în ziua de joi, 30 iunie curent, în prezenţa apărătorului acestuia şi cu asigurarea altor drepturi procedurale. Atribuirea statutului de bănuit a fost precedată de desfăşurarea percheziţiilor pe dosar, în cinci locaţii din municipiul Chişinău şi din republică.

Acestea au fost efectuate sub conducerea procuraturii specializate şi cu sprijinul Serviciului de Informaţii şi Securitate, iar în scopul consolidării probatoriului oamenii legii au depistat şi au ridicat pentru cercetări un şir de documente relevante şi un dispozitiv de stocare a informaţiei. Acestea au fost supuse examinării, în prezenţa bănuitului şi a apărătorului acestuia”, se arată în comunicatul de presă al instituţiei.

Potrivit portalului de ştiri anticorupţie.md, pe 29 iunie, procurorii au descins la domiciliul fostului ministru de Interne din perioada guvernării Plahotniuc, Alexandru Jizdan.

În mai 2021, când Jizdan ocupa fotoliul de deputat din partea Partidului Democrat, Autoritatea Naţională de Integritate (ANI) a fost descoperită o diferenţă în valoare 770.000 de lei între veniturile declarate şi cele obţinute. Controlul averii parlamentarului a fost iniţiat la sfârşitul anului 2019, în baza unei sesizări din oficiu privind depunerea tardivă a declaraţiei anuale de avere şi interese personale.

Ulterior s-a aflat că acesta „a omis să includă informaţiile privind veniturile salariale şi alocaţiile nominale în valoare totală de peste 53.000 de lei, construcţia accesorie din localitatea Molovata, raionul Dubăsari, trei bunuri imobile deţinute cu drept de folosinţă de unul dintre copii, situat într-un oraş din sudul Olandei, inclusiv un apartament”, a comunicat ANI.

La începutul anului 2020, un alt inspector de integritate i-a aplicat lui Jizdan o sancţiune contravenţională pentru depunerea tardivă a declaraţiei de avere şi interese personale, notează sursa citată.

Inspectorul de integritate a acceptat parţial explicaţiile prezentate de Jizdan despre depunerile în numerar a celor 38.850 euro pe conturile unui fiu de-al său şi a dispus confiscarea averii nejustificate în valoare de peste 770.000 de lei. Inspectorul a sesizat Procuratura Generală pe aspectul falsului în declaraţii.

De partea cealaltă, Jizdan se îndreptăţeşte, explicându-şi omisiunile admise prin faptul că nu deţinea informaţia necesară la data completării declaraţiei, fără să prezinte dovezi în acest sens, a specificat inspectorul de integritate.

Centrul de Investigaţii Jurnalistice a investigat în decembrie 2020 construcţiile politicienilor şi oamenilor de afaceri, funcţionarilor publici, artiştilor şi poliţiştilor care deţin vile de lux pe malul drept al Nistrului.

În investigaţia respectivă a fost menţionat şi Alexandru Jizdan, care a procurat în 2018, pe când era ministru de Interne, o casă de 108 metri pătraţi şi un teren de 0.2884 hectare, pe care se mai aflau două construcţii adiacente.

Jizdan este vecin la Molovata cu Igor Dodon care deţine la rândul său mai multe proprietăţi, se arată în investigaţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe