Fost ofiţer CIA pledează "vinovat" pentru spionaj în favoarea regimului chinez

(Captură Foto)
Aaron Pan
29.05.2024

Un fost ofiţer CIA a pledat vinovat, în faţa unui tribunal federal din Honolulu, la acuzaţiile de conspiraţie pentru spionaj în favoarea regimului chinez timp de un deceniu, a anunţat Departamentul de Justiţie la 24 mai.

Alexander Yuk Ching Ma, cetăţean american naturalizat, a fost arestat în 2020 şi acuzat de conspiraţie în vederea transferării de informaţii strict secrete către oficiali ai serviciilor de informaţii ale regimului chinez.

Ma, care a lucrat pentru CIA între 1982 şi 1989, a conspirat cu ruda sa de sânge, de asemenea fost ofiţer CIA, pentru a furniza informaţii clasificate din domeniul apărării naţionale a SUA regimului chinez.

În perioada în care a lucrat la CIA, Ma a deţinut o autorizaţie de acces la informaţii strict secrete şi a semnat mai multe acorduri de confidenţialitate, recunoscându-şi datoria de a proteja secretele guvernamentale americane. După ce a părăsit agenţia, Ma a locuit şi a lucrat în Shanghai, China, înainte de a se muta în Hawaii în 2001.

Potrivit unui document al instanţei, ruda sa de sânge a avut acces la informaţii strict secrete ale CIA, inclusiv la „identităţile ofiţerilor CIA sub acoperire”.

Documentul afirmă că cei doi foşti ofiţeri CIA au conspirat cu oficiali ai serviciilor de informaţii chinezeşti pentru a face schimb de informaţii clasificate din domeniul apărării naţionale timp de un deceniu.

Procurorii au declarat că activitatea de spionaj a început cu trei zile de întâlniri în camere de hotel din Hong Kong, în 2001, unde Ma şi ruda sa s-au întâlnit cu ofiţeri ai Ministerului Securităţii de Stat (MSS) din China, agenţia de informaţii de top a regimului. În timpul acestor întâlniri, cei doi foşti ofiţeri CIA au furnizat informaţii strict secrete despre personalul, structura internă, operaţiunile şi metodele de comunicare ale CIA. O parte dintre aceste întâlniri a fost înregistrată video, care îl arată pe Ma primind şi numărând 50.000 USD în numerar pentru secretele divulgate.

Acordul de recunoaştere a vinovăţiei a arătat că Ma a căutat să se angajeze la FBI, cu scopul de a redobândi accesul la informaţii clasificate pentru serviciile secrete chineze. În 2003, acesta a solicitat un loc de muncă ca lingvist cu contract la Biroul din Honolulu al FBI.

Cunoscând legăturile sale cu serviciile secrete chineze, FBI l-a angajat pe Ma ca parte a unui plan de investigaţie pentru a-i monitoriza activităţile. Din august 2004 până în octombrie 2012, a lucrat ca lingvist pe bază de contract, revizuind şi traducând documente în limba chineză într-o locaţie externă.

Procurorii au declarat că, în următorii şase ani, Ma a copiat, fotografiat şi furat în mod regulat documente clasificate. El a luat cu el documentele şi imaginile furate în călătorii frecvente în China şi le-a predat operatorilor chinezi. Adesea se întorcea din aceste călătorii în China cu plăţi substanţiale în numerar şi cadouri scumpe.

Potrivit procurorilor, Ma a recunoscut că şi-a convins ruda din CIA să dezvăluie identitatea a cel puţin două persoane din fotografiile care i-au fost date de spionii chinezi. Ma a mărturisit că era conştient că regimul chinez ar putea folosi aceste informaţii pentru a face rău Statelor Unite, dar a făcut-o deliberat oricum.

Documentele instanţei au arătat că, în 2019, Ma s-a întâlnit cu un agent sub acoperire al FBI, pe care îl credea un ofiţer de informaţii chinez. În timpul acestor întâlniri, Ma a confirmat că a lucrat pentru serviciile de informaţii chineze şi a acceptat 2.000 USD în numerar ca un „mic semn” de apreciere pentru munca sa pentru regimul chinez. De asemenea, acesta s-a oferit să îşi reia activitatea pentru serviciile de informaţii chineze.

În cadrul unei ultime întâlniri cu agentul sub acoperire al FBI în august 2020, înainte de arestarea sa, Ma a acceptat din nou mai mulţi bani pentru eforturile sale de spionaj din trecut şi şi-a exprimat dorinţa de a sprijini regimul chinez, afirmând că doreşte ca „patria” să reuşească.

Acordul de recunoaştere a vinovăţiei îi cere lui Ma să coopereze cu autorităţile americane, inclusiv să se supună unor interogatorii ale agenţiilor guvernamentale. Dacă va fi acceptat de instanţă, acesta va fi condamnat la 10 ani de închisoare.

Cazuri de spionaj

Cazul este una dintre numeroasele acte de spionaj ale regimului chinez care vizează personalul militar şi de informaţii al SUA. În 2019, fostul ofiţer CIA Jerry Chun Shing Lee a primit o pedeapsă de 19 ani de închisoare după ce a pledat vinovat de conspiraţie pentru furnizarea de informaţii clasificate serviciilor de informaţii chineze după plecarea sa din agenţie în 2010.

La începutul acestui an, un fost marinar al marinei americane a fost condamnat la 27 de luni de închisoare pentru că a furnizat regimului comunist chinez informaţii militare sensibile ale SUA în schimbul mitei. În 2021, un fost marinar al Marinei americane a fost condamnat, de asemenea, la 30 de luni de închisoare şi la o amendă de 20.000 USD pentru că a conspirat cu soţul său pentru a trimite ilegal echipamente militare sensibile în China.

Aceste cazuri evidenţiază eforturile în materie de informaţii ale regimului chinez în Statele Unite. În 2020, directorul FBI, Christopher Wray, a declarat că agenţia a investigat un nou caz de contraspionaj chinez la fiecare 10 ore. De asemenea, Wray a precizat că biroul avea peste 2.000 de investigaţii de contraspionaj legate de China la acel moment.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor