Fost preşedinte de CJ primeşte daune 5.000 de euro pentru condiţiile necorespunzătoare în închisoare

Trimis după gratii pentru fapte de corupţie, Horia Uioreanu va primi 5000 de euro din banii publici pentru condiţii grele în închisoare.
Horea Uioreanu.
Horea Uioreanu. (Epoch Times România)

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, care ispăşeşte o pedeapsă de peste 6 ani pentru corupţie, urmează să primească 5.000 de euro daune morale din partea Statului Român şi a unor instituţii ale MAI pe motiv că a fost închis în condiţii necorespunzătoare, relatează Mediafax. Despăgubirile urmează să îi fie plătite politicianului în baza unei decizii emise miercuri de Judecătoria Cluj-Napoca din care reiese că în cazul lui Horea Uioreanu au fost încălcate dispoziţiile articolelor 3 şi 8 CEDO.

„Obligă pârâţii Statul Român, Ministerul de Interne, IGPR şi IPJ Cluj, în solidar, la plata către reclamant a sumei de 2.700 euro (echivalentul în lei la data plăţii), reprezentând contravaloarea prejudiciului moral cauzat ca urmare a încălcării dispoziţiilor art. 3 CEDO. Obligă aceeaşi pârâţi, în solidar, la plata către reclamant a sumei de 1.800 euro (echivalentul în lei la data plăţii), reprezentând contravaloarea prejudiciului moral cauzat ca urmare a încălcării dispoziţiilor art. 8 CEDO. Obligă pârâţii Statul Român, MAI, IGPR şi Direcţia Generală de Poliţie Bucureşti, în solidar, la plata către reclamant a sumei de 300 euro (echivalentul în lei la data plăţii), reprezentând contravaloarea prejudiciului moral cauzat ca urmare a încălcării dispoziţiilor art. 3 CEDO. Obligă aceeaşi pârâţi, în solidar, la plata către reclamant a sumei de 200 euro (echivalentul în lei la data plăţii), reprezentând contravaloarea prejudiciului moral cauzat ca urmare a încălcării dispoziţiilor art. 8 CEDO. Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare”, se arată în documentul citat.

De asemenea, prin decizia instanţei, pârâţii sunt obligaţi, în solidar, la plata către Horea Uioreanu a cheltuielilor de judecată în cuantum de 10.213,13 lei, reprezentând taxă de timbru şi onorariu avocaţial.

Articolul 3 al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului arată că „nimeni nu poate fi supus torturii, nici pedepselor sau tratamentelor inumane ori degradante”, în timp ce articolul 8 stabileşte că „orice persoană are dreptul la respectarea vieţii sale private şi de familie, a domiciliului său şi a corespondenţei sale”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne