Fost şef al Mossadului stârneşte consternare spunând că Iranul nu este nici măcar aproape de construirea unei bombe nucleare

Şeful Mossad-ului Yossi Cohen
Şeful Mossad-ului Yossi Cohen (Olivier Fitoussi / Getty Images)

Ministrul de Externe Yair Lapid se află la Washington D.C. pentru întrevederi cu oficiali de rang înalt ai administraţiei Biden pe teme axate pe Iran, Fâşia Gaza şi alte chestiuni legate de securitate. După cum era de aşteptat, Lapid l-a avertizat pe consilierul american pentru securitate naţională, Jake Sullivan, că Iranul este pe punctul de a deveni un „stat nuclear”.

Biroul lui Lapid a emis această declaraţie după şedinţa cu Sullivan: „Ministrul israelian de Externe a transmis consilierului de securitate naţională îngrijorările cu privire la cursa pe care Iranului o efectuează pentru a obţine capacitate nucleară, precum şi pentru faptul că Iranul devine un stat nuclear”, potrivit The Times of Israel. "Lapid a discutat, de asemenea, cu consilierul pentru securitate naţională despre necesitatea unui plan alternativ la acordul nuclear."

Întrucât discuţiile nucleare dintre Teheran şi puterile mondiale au rămas blocate la Viena, o întrebare cheie în centrul dezbaterilor este cea cu privire la relevanţa reintrării SUA într-un acord JCPOA restrâns cu Iranul, având în vedere cât de aproape este Iranul de a obţine o armă nucleară.

Aparent, chiar şi în aparatul israelian de securitate naţională există o divizare profundă în această chestiune, în ciuda aripii dure a oficialilor israelileni care au tras alarma că Iranul este „la un pas” de a obţine o armă nucleară.

Yossi Cohen, fost director al Mossad, a sugerat acest lucru în comentarii emise marţi, care au stârnit consternare. Controversatul fost şef al serviciului de informaţii israelian a spus că Iranul „nici măcar nu este aproape” de a obţine o armă nucleară, deşi a explicat în mare măsură eforturile israeliene de sabotaj şi spionaj care vizează iranienii.

Citiți și Fostul şef al Mossadului minimizează ameninţarea Chinei comuniste, critică poziţia dură a SUA

"Cred că Iranul, până în prezent, nu este nici măcar aproape de achiziţionarea unei arme nucleare ... Acest lucru se datorează eforturilor îndelungate ale unor forţe din lume", a spus el ca răspuns la o întrebare a reporterului Yonah Jeremy Bob de la Jerusalem Post, care a inclus referiri la acţiunile secrete israeliene din Republica Islamică.

Cohen a adăugat că, datorită eforturilor serviciilor de informaţii israeliene, Iranul are „mai puţin sprijin străin pentru ceea ce [face] decât în trecut”.

Citiți și Yossi Cohen, fostul director Mossad, devine consilier de investiţii la SoftBank

El a cerut un acord nuclear „complet recondiţionat”, altfel, a avertizat că Republica Islamică va avea într-adevăr mai multe şanse să dezvolte o bombă. Conform Jerusalem Post:

Dacă Iranul dezvoltă o armă nucleară, Israelul trebuie să fie capabil să o oprească prin forţe proprii, a spus Cohen.

Citiți și Fostul şef al Mossadului Yossi Cohen, acuzat că ar fi dezvăluit informaţii secrete unei însoţitoare de zbor

Întrebat dacă acest lucru ar fi posibil fără bombe bunker-buster, el a răspuns: „Trebuie să dezvoltăm capacităţi care să ne permită să fim absolut independenţi, făcând ceea ce Israelul a mai făcut de două ori înainte" - bombardarea reactoarelor nucleare din Siria şi Irak. El a mai ameninţat că „Iranul nu ar trebui să doarmă liniştit”.

În mare parte din ultimii ani, Israelul a bombardat ceea ce descrie frecvent drept „active iraniene” în Siria.

Menţiunea la Siria făcută de fostul şef al Mossad se referă la bombardamentul israelian din 2007 asupra unui presupus reactor nuclear sirian de la Al Kibar, care se afla în construcţie cu ajutorul Coreei de Nord. Atacul asupra centrului nuclear construit lângă Deir al-Zor, în estul Siriei, a fost făcut fără un avertisment prealabil şi recunoscut de oficialii israelieni doar în 2018.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe