Fost şef CSM: Tudorel Toader o comite din nou ca să păstreze controlul politicului asupra justiţiei

Semnalul miilor de judecători şi procurori ar fi trebuit să însemne ceva pentru proiectul "debil" de modificare a legilor Justiţiei promovat de ministrul Tudorel Toader, a opinat fostul şef CSM Horatius Dumbravă.
Tudorel Toader(Ministrul Justitiei),
Tudorel Toader(Ministrul Justitiei), (Florin Chirila/Epoch Times)

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, o comite din nou: ca să păstreze controlul politicului asupra justiţiei vine cu altă idee netrecută prin filtrul raţiunii juridico–constituţionale, a acuzat, pe pagina sa de socializare, fostul preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, judecătorul Horatius Dumbravă.

"Este clar că este depăşit de evenimente. Măcar semnalul celor aproape 4000 de judecători şi procurori ar fi trebuit să însemne ceva pentru proiectul debil constituit la nivelul Ministerului Justiţiei. Domnul ministru, profesor universitar doctor, să fii contestat de sistemul de justiţie, cel pe care cu atâta ardoare îşi doreşte să-l păstorească la propriu, şi să comiţi din nou greşeala de a crede că magistraţii nu ştiu să citească un text de lege. Îmi pare că domnia să nu are percepţia realităţii juridice în care trăim cu toţii", a declarat Horatius Dumbravă.

Potrivit fostului şef CSM, modul în care Tudorel Toader continuă să susţină independenţa Inspecţiei Judiciare ca un element constitutiv al puterii executive denotă cel puţin faptul că ministrul nu se consultă cu sistemul de justiţie.

Judecătorul consideră că ar fi multe de spus aici legat de inadecvarea profesorului universitar doctor Tudorel Toader la cum şi ce nevoi are justiţia:

• de la declanşarea „auditului extern” la Parchetul General, DNA sau DIIICOT când de fapt legea nu permite aşa ceva,

• la faptul că proiectul de lege al justiţiei va fi înaintat până în 1 sept a.c., şi că, vai, nu avem un proiect de lege, deşi el a fost trimis la CSM pentru aviz (avem sau nu avem proiect? CSM şi-a dat avizul pe o fantasmă?);

• sau că va scoate proiectul de modificare privind abuzul în serviciu. Era vorba de luna iunie a.c. Or, suntem în octombrie. Se mai întâmplă ceva cu proiectul asta?

• Cel mai grav este faptul că bugetul instanţelor stă foarte prost. S-a tăiat 10% din bugetele instanţelor la rectificarea bugetară negativă din vară. În plus nu s-a întâmplat nimic pe investiţii la instanţe, sau alte cheltuieli de reparaţii capitale gândite în anii anteriori. Ministerul Justiţiei nu a făcut nimic, nu a spus nimic, nu face nimic legat de tăierile bugetare şi faţă de lipsa de paşi concreţi în ce priveşte starea financiara/bugetară a instanţelor. Iar proiectul de lege, culmea, prevede că bugetele instanţelor să intre total în subordinea Ministerului Justiţiei, după Inspecţia Judiciară şi numirea procurorilor şefi.

• Ministrul a spus că săptămâna asta, care se termină, nu?, pe 15 octombrie, va ieşi cu proiectul final. A spus câteva cuvinte vineri despre Inspecţia Judiciară (din ce vedem din spaţiul public). Că va face nu ştiu ce consiliu de management. Păi, acel consiliu, constituit din preşedintele ÎCCJ, CSM, procurorul general sunt şi arbitri şi jucători (cuvinte ce-i plac unui patron politic al domnului ministru): ei sunt titulari ai acţiunii disciplinare (mai grav, preşedintele CSM e şi preşedintele secţiei de judecători, care e instanţă disciplinară)! Cum ar putea fi, acest aşa zis consiliu, şi controlul Inspecţiei Judiciare? Mai mult, domnul ministru, profesor universitar doctor, o comite şi mai abitir: pe lângă faptul că e titularul acţiunii disciplinare, îi şi subordonează pe cei trei conducători de instituţii din sistemul de justiţie. Oare cu cine se consultă domnul ministru când scoate astfel de idei pe piaţă? Cu cine s-a consultat? Cu cei peste 50% de judecători şi procurori care au spus reject ideilor domnului ministru?