Fost şef de penitenciar reţinut de DNA. Ar fi abuzat de funcţie pentru a obţine favoruri sexuale

(Captură Foto)

Fostul director al Penitenciarului Baia Mare, Horia Ştefan Chiş, a fost reţinut de procurorii DNA, fiind acuzat că ar fi cerut favoruri sexuale unei poliţiste din subordine, pe care, în urma refuzului primit din partea ei, ar fi agresat-o, hărţuit-o sexual şi ameninţat-o.

În acelaşi dosar, DNA a reţinut-o şi pe Angela Carmen Kozma, ofiţer de poliţie şi psiholog al penitenciarului, sub acuzaţia că l-ar fi susţinut pe Chiş în “demersul” său.

În continuare, redăm comunicatul DNA:

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Cluj au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 21 noiembrie 2022, a inculpaţilor:

CHIŞ HORIA ŞTEFAN, ofiţer de poliţie, fost director al Penitenciarului Baia Mare, cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de folosire abuzivă a funcţiei în scop sexual, ultraj, purtare abuzivă şi şantaj, toate în formă continuată;

KOZMA ANGELA CARMEN, ofiţer de poliţie, psiholog la Penitenciarul Baia Mare, cercetată pentru săvârşirea infracţiunii de şantaj în formă continuată.

În ordonanţa procurorilor se arată că, în cauză, există date şi probe care conturează următoarea stare de fapt:

În perioada 2020-2022, în calitate de director al Penitenciarului Baia Mare, inculpatul Chiş Horia Ştefan ar fi pretins, în repetate rânduri, unei subordonate, ofiţer de poliţie, favoruri de natură sexuală, prevalându-se şi profitând de situaţia de autoritate şi de superioritate asupra victimei.

Pe fondul refuzului persoanei vătămate de a avea o relaţie extraprofesională cu inculpatul Chiş Horia Ştefan, la data de 19 mai 2022, inculpatul ar fi exercitat acte de violenţă asupra persoanei vătămate în urma cărora au rezultat leziuni constatate de medicina legală, a căror gravitate a fost apreciată la 6-7 zile de îngrijiri medicale.

Actele de violenţă s-ar fi produs chiar în biroul directorului.

Ulterior, în perioada 30-31 mai 2022, pentru a evita eventualele consecinţe ale gestului său, respectiv evitarea unei anchete disciplinare şi destituirea din funcţie, precum şi posibile urmări pentru situaţia sa familială, inculpatul Chiş Horia Ştefan ar fi constrâns-o pe persoana vătămată să nu sesizeze Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP), ameninţând că atât victima, cât şi penitenciarul vor avea de suferit.

În acest demers, directorul penitenciarului ar fi fost susţinut şi de inculpata Kozma Angela Carmen, psiholog în cadrul penitenciarului.

Mai mult de atât, la data de 7 iunie 2022, inculpatul Chiş Horia Ştefan ar fi ameninţat persoana vătămată cu expunerea unor presupuse imagini compromiţătoare pentru distrugerea credibilităţii acesteia.

Inculpaţilor li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 22 noiembrie 2022, suspecţii Chiş Horia Ştefan şi Kozma Angela Carmen urmează să fie prezentaţi Tribunalului Cluj cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne