Fostul cancelar german Gerhard Schroeder, criticat după o îmbrăţişare cu Vladimir Putin

Fostul cancelar german Gerhard Schroeder.
Fostul cancelar german Gerhard Schroeder. (Sean Gallup / Getty Images)

Guvernul şi media germane s-au distanţat marţi de fostul cancelar Gerhard Schroeder, după ce au fost publicate fotografii în care acesta se îmbrăţişează cu preşedintele rus Vladimir Putin, luni seara, la Sankt Petersburg, relatează Reuters.

Biroul lui Schroeder nu a comentat fotografiile, care potrivit relatărilor din media au fost făcute în faţa Palatului Iusupov, unde fostul cancelar participa la o sărbătorire întârziată a zilei sale de naştere. Schroeder a împlinit 70 de ani la 7 aprilie.

Gerhard Schroeder 'nu reprezintă guvernul german', a declarat un înalt oficial guvernamental german, întrebat în legătură cu fotografiile. 'Ar trebui să fie clar pentru toată lumea că dl. Schroeder s-a retras din viaţa politică activă de ceva vreme', a adăugat acesta.

Publicarea controversatelor fotografii are loc într-un moment de puternice tensiuni între Occident şi Rusia. Germania, care se bazează în mare măsură pe livrările de gaz natural din Rusia, a încercat să aplaneze tensiunile legate de evoluţiile din Ucraina şi a fost percepută în Occident ca ezitantă faţă de o înăsprire a sancţiunilor împotriva Moscovei, în timp ce sondajele de opinie arată că germanii se opun sancţiunilor comerciale, notează Reuters.

Schroeder, fost cancelar în perioada 1998-2005, a fost criticat în trecut pentru relaţiile sale apropiate cu Putin. Fostul şef al executivului german a devenit, după plecarea de la frâiele guvernului, preşedintele consiliului de administraţie al societăţii germano-ruse Nord Stream AG.

'Schroeder îşi serbează ziua de naştere cu Putin şi face să pară absurdă politica externă a Germaniei', a scris comentatorul Roland Nelles în ediţia online a revistei Der Spiegel.

Heiner Bremer, corespondent politic al canalului de ştiri N-TV, a afirmat la rândul său că întâlnirea de la Sankt Petersburg 'arată că Schroeder nu are instincte şi fineţe', având loc 'într-un moment în care Putin a anexat Crimeea şi încearcă să redeseneze frontierele Europei de Est', pentru a conchide că fostul cancelar 'şi-a pierdut toată credibilitatea'.

Şi Frankfurter Allegemeine Zeitung l-a criticat pe Gerhard Schroeder, adăugând că propriul său partid SPD a rămas fără cuvinte. 'E ceva macabru în fotografiile cu Schroeder zâmbind în timp ce îl îmbrăţişează pe Putin, într-un moment în care soldaţi germani sunt luaţi ostatici de admiratori fanatici ai lui Putin', a notat Thomas Holl într-un comentariu, făcând referire la observatori ai OSCE reţinuţi de separatişti la Slaviansk.