Fostul CEO al Google prezice că cele mai puternice sisteme de IA din SUA şi China ar putea fi ţinute în baze militare şi înconjurate de mitraliere

Fostul director general al Google, Eric Schmidt (Getty Images)
Redacţia
24.05.2024

Fostul director general şi preşedinte al Google, Eric Schmidt, consideră că sistemele de inteligenţă artificială "extrem de puternice" vor fi puternic păzite de guverne în viitor, potrivit Business Insider.

"În cele din urmă, atât în SUA, cât şi în China, bănuiesc că va exista un număr mic de computere extrem de puternice, cu capacitatea de invenţie autonomă care va depăşi ceea ce vrem să oferim fie propriilor noştri cetăţeni fără permisiune, fie competitorilor noştri", a declarat Schmidt pentru revista Noema într-un interviu publicat marţi.

"Ele vor fi adăpostite în baze militare, alimentate de surse de energie nucleară şi înconjurate de sârmă ghimpată şi mitraliere", a adăugat el.

Schmidt a fost director general şi preşedinte al Google din 2001 până în 2011, înainte de a preda frâiele înapoi co-fondatorului companiei, Larry Page. Ulterior, el a ocupat funcţia de preşedinte executiv şi consilier tehnic al gigantului tehnologic înainte de a părăsi definitiv compania la începutul anului 2020.

De atunci, Schmidt, în vârstă de 69 de ani a manifestat un interes deosebit pentru inteligenţă artificială şi pentru studierea impactului acesteia asupra societăţii.

Pe lângă faptul că a investit în startup-uri din domeniul IA, cum ar fi Anthropic, susţinută de Amazon, a fost coautor al cărţii "The Age of AI" împreună cu Henry Kissinger şi cu decanul de informatică al MIT, Daniel Huttenlocher. Cartea detaliază unele dintre riscurile şi oportunităţile pe care le va aduce IA.

Deşi poate părea neverosimilă astăzi, predicţia lui Schmidt s-ar putea materializa, având în vedere cât de competitive sunt deja ţările când vine vorba de menţinerea avansului în cursa IA.

De exemplu, SUA a exercitat o presiune mai mare asupra exporturilor sale de tehnologie către China, limitând vânzările de cipuri de inteligenţă artificială realizate de companii precum Nvidia.

China, la rândul său, a depus eforturi pentru a-şi reduce la minimum dependenţa de cipurile fabricate în SUA. Oficialii chinezi au cerut giganţilor din domeniul tehnologiei naţionale, precum Alibaba şi ByteDance, compania mamă a TikTok, să cumpere în schimb cipuri de inteligenţă artificială fabricate la nivel local, potrivit The Information.

"Ne apropiem rapid de ceea ce noi numim 'diviziunea celor două stive de tehnologie', unde, în esenţă, fiecare ţară, SUA şi China, îşi îngrădesc efectiv sau îşi separă una de cealaltă stivele de tehnologie", a declarat fondatorul TPW Advisory, Jay Pelosky, pentru BI.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor