Fostul lider catalan Puigdemont se întoarce în Belgia

Carles Puigdemont
Carles Puigdemont (Getty Images)

Fostul preşedinte catalan Carles Puigdemont s-a întors sâmbătă în Belgia din Germania după ce Spania a renunţat la un mandat internaţional de arestare pentru rebeliune după ce a declarat independenţa Cataloniei.

“Aceasta nu va fi ultima mea oprire, acesta nu este capătul călătoriei mele”, a declarat el la o conferinţă de presă în Bruxelles.

Puigdemont a precizat că va călători în Europa pentru a strânge suport pentru independenţa Cataloniei. “Voi călători în jurul Europei, în cele patru colţuri ale continentului pentru a apăra cauza noastră”.

Fostul lider catalan a fugit în Belgia în octombrie 2017 după ce Madridul a impus o guvernare directă în Catalonia după declararea independenţei acesteia.

Puigdemont a fost arestat în luna martie la o benzinărie din nordul Germaniei, în timp ce se întorcea în Belgia dintr-o călătorie în Finlanda.

O instanţă germană a decis în această lună că Puigdemont nu poate fi extrădat pe baza acuzaţiilor de rebeliune, ci doar pentru cele de utilizare eronată a fondurilor publice.

Curtea Supremă a Spaniei a renunţat apoi la întreaga propunere.

Însă Puigdemont probabil nu se va întoarce curând în Spania deoarece acuzaţiile împotriva lui şi a altor cinci politicieni separatişti rămân în vigoare, însemnând că ei ar putea fi arestaţi dacă vor păşi pe teritoriul spaniol.

Relaţiile dintre Madrid şi Catalonia s-au dezgheţat în ultimele săptămâni, în condiţiile în care recent numitul premier spaniol Pedro Sanchez a purtat discuţii cu liderul catalan pro-independenţă Quim Torra.

Dar adoptând un ton sfidător, Puigdemont a afirmat sâmbătă că perioada de graţie a lui Sanchez privind problema catalană s-a încheiat şi că este momentul pentru acţiune şi nu cuvinte.