Fostul premier Ion Sturza: „Peste Moldova se aşează o noapte rece de iarnă...”

Ion Sturza
Ion Sturza (Florin Chirilă/Epoch Times)

Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza a menţionat într-un mesaj pe contul său de Facebook că, în prezent, cea mai mare realizare a domnului Plahotniuc este că a reuşit să impună moldovenilor propriul ritm de viaţă – lucrul noaptea.

„Guvern votat şi învestit la miez de noapte, decizii CC (Curtea Constituţională) luate în negură, negocieri cu FMI pe întuneric, procuror nocturn... Parlamentul, dacă mai putem să-l numim aşa, adoptă pe bandă rulantă decizii şi legi, tot la miez de noapte, inclusiv bugetul, noul sistem de pensii, extrem de importante pentru băştinaşi”, a comentat ironic Sturza.

Mai mult decât atât, omul de afaceri mai consideră că, de fapt, „politica” nocturnă schimbă treptat logica guvernării într-un stat democratic – separarea puterilor. „Tot mai multe instituţii trec în „subordinea” parlamentului, deşi fac parte din executiv”, a adăugat fostul premier, făcând referire la faptul că în ultima perioadă, s-a votat, pe repede înainte, trecerea mai multor instituţii importante ale statului din subordinea preşedintelui în cea a Parlamentului, fapt ce l-ar lăsa pe noul preşedinte ales, Igor Dodon fără pârghii.

„Nu că aş avea mare încredere în preşedintele „ales”. Nu. E clar: voi l-aţi ales, voi îl transformaţi şi în păpuşă... Spre bucuria „nebunilor”. Dar ce facem cu votul popular?”, a întrebat retoric Sturza, continuând să precizeze că „toate acestea în combinaţie cu multiple „iniţiative” economice, una mai trăsnită decât alta, monopoluri, amnistii, consolidează şi mai mult „stabilizarea”. E un moment extrem de prielnic. În SUA şi România se schimbă administraţiile. UE nu mai contează mult. Bănuţii pentru „popor” au fost viraţi”.

Acesta a ţinut să-şi amintească şi de democratul Marian Lupu în postarea sa, care a anunţat în acest weekend ca-şi dă demisia din funcţia de preşedinte al Partidului Democrat. „Doar cei doi metri de „speranţe” par a fi ok. Cică, pleacă, dar ca să ...rămână ...la treucă, undeva... diplomat...”, a mai scris Sturza, punctând la sfârşit că „peste Moldova se aşează o noapte rece de iarnă...”.