Fostul preşedinte Jacques Chirac îl susţine pe Alain Juppe, iar soţia sa pe Nicolas Sarkozy în cursa pentru prezidenţialele franceze din 2017

Fostul preşedinte francez Jacques Chirac.
Fostul preşedinte francez Jacques Chirac. (JOEL SAGET / AFP / Getty Images)

În cursa pentru prezidenţialele franceze din 2017 şi viitoarea sa confruntare cu Nicolas Sarkozy, fostul premier Alain Juppe a primit o susţinere solidă din partea fostului preşedinte Jacques Chirac, potrivit ediţiei de joi a cotidianului Le Figaro, citat de AFP.

'Am ştiut întotdeauna că Alain Juppe va fi prezent la întâlnirea dintre destinul său şi cel al Franţei. Puţine lucruri îmi pot face mai multă plăcere, pentru mine, pentru el şi, mai ales, pentru ţara noastră', a declarat fostul şef al statului (1995-2007) în cursul unei discuţii particulare cu şeful serviciului politic al cotidianului francez, Philippe Goulliaud.

'Dacă aş mai fi avut energie, mi-aş fi rezervat deja un loc al meu, chiar şi unul mic, la sediul său de campanie', a adăugat Jacques Chirac, în continuare foarte apreciat de francezi, însă ale cărui apariţii în public şi luări de cuvânt sunt foarte rare din cauza problemelor de sănătate.

Jacques Chirac a avut întotdeauna cuvinte de laudă la adresa lui Alain Juppe - care de curând s-a declarat candidat la primarele din 2016 pentru prezidenţialele din 2017 -, în timp ce îl detestă profund pe cel care i-a succedat la Palatul Elysee, Nicolas Sarkozy.

Declaraţia lui Chirac a intervenit la câteva zile după o intervenţie plină de răutate a soţiei sale, Bernadette, contra aceluiaşi Alain Juppe. 'Este foarte, foarte rece şi nu atrage oamenii', a afirmat ea luni pentru postul de radio Europe 1. 'Ce are a face Alain Juppe cu Nicolas Sarkozy?', s-a întrebat cea care, contrar soţului ei, nu are ochi decât pentru Nicolas Sarkozy.

Fostul şef al statului francez din perioada 2007-2012 şi-a anunţat pe 19 septembrie revenirea în politică, odată cu candidatura pentru preşedinţia partidului din care face parte, UMP (Uniunea pentru o Mişcare Populară, dreapta), în perspectiva alegerilor interne din noiembrie. El va trebui să înfrunte aspiraţiile prezidenţiale ale mai multor oameni politici de dreapta, printre care Alain Juppe, dar şi câteva procese în care figurează numele său.

Potrivit ediţiei de miercuri a săptămânalului satiric Le Canard Enchaîné, lui Nicolas Sarkozy i-ar plăcea ca Bernadette Chirac să îi aranjeze o întâlnire cu soţul ei.

Pe 21 septembrie, la postul de televiziune France 2, Nicolas Sarkozy i-a adresat un compliment lui Chirac care 'şi-a consacrat Franţei viaţa întreagă', încheie AFP.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe