Fostul preşedinte Petro Poroşenko, acuzat de trădare, s-a întors în ţară. Susţinătorii săi au respins o încercare de arestare pe aeroport

Petro Poroşenko, 8 iulie 2016 în Varşovia
Petro Poroşenko, 8 iulie 2016 în Varşovia (Sean Gallup/Getty Images)

Fostul preşedinte al Ucrainei Petro Poroşenko a ajuns la Kiev, luni, unde este chemat în faţa unui tribunal, fiind acuzat de trădare într-un dosar controversat, relatează agenţia Reuters.

Ajuns pe aeroport, unde forţe de ordine intenţionau să-l aresteze, Poroşenko s-a certat mai întâi cu funcţionarii de la controlul actelor, acuzându-i că i-au luat paşaportul, iar ulterior a fost întâmpinat, în afara aeroportului, de un grup de susţinători cu steaguri.

"Nu suntem aici pentru a-l apăra pe Poroşenko, ci pentru a uni şi apăra Ucraina", a declarat el mulţimii.

Procurorii ucraineni au explicat, în cadrul unei conferinţe de presă, că au încercat să-i prezinte lui Poroşenko o citaţie, dar fostul preşedinte a refuzat să preia documentele.

Tatiana Sapian, purtătoare de cuvânt a Biroului de Investigaţii, a menţionat că lui Poroşenko i s-a înmânat o citaţie pentru a se prezenta la tribunal mai târziu în cursul zilei de luni.

"Totuşi, Petro Poroşenko a refuzat să primească documentele procedurale (...) şi în acelaşi timp persoanele care erau cu el au opus rezistenţă fizică, lucru înregistrat pe camere", a declarat aceasta.

Poroşenko este anchetat pentru trădare în legătură cu presupusa finanţare a separatiştilor susţinuţi de Rusia prin vânzări ilegale de cărbune în timp ce se afla în funcţie. Fapta a fost comisă în anii 2014 şi 2015.

Formaţiunea lui Poroşenko l-a acuzat pe actualul preşedinte, Volodimir Zelenski, că încearcă să pună căluş opoziţiei politice. "Dacă mă întrebaţi dacă voi fi arestat, cu siguranţă nu. Nu pentru că am încredere că va fi aşa, ci pentru că nu există absolut niciun motiv. Mă întorc să lupt pentru Ucraina, nu să mă lupt cu Zelenski", a declarat duminică Poroşenko presei la Varşovia.

Zelenski s-a distanţat de anchetă, afirmând că justiţia este independentă, dar l-a acuzat pe Poroşenko că se consideră deasupra legii. Vineri, şeful de cabinet al lui Zelenski, Andrii Iermak, a respins sugestiile că Zelenski se comportă ca fostul preşedinte Viktor Ianukovici, a cărui rivală - Iulia Timoşenko - a fost arestată în 2010, pentru corupţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe