Fostul procuror-şef al Procuraturii Anticorupţie a RM, învinuit într-un nou dosar pentru spălare de bani şi îmbogăţire ilicită

Spălare de bani
Spălare de bani (EPP Grup)

Procurorul General de la Chişinău Alexandr Stoianoglo a informat miercuri, 12 februarie, că pe numele lui Viorel Morari a mai fost deschis un dosar penal pentru spălarea de bani în proporţii deosebit de mari, cu folosirea situaţiei de serviciu şi îmbogăţire ilicită.

Temei pentru iniţierea dosarului ar fi servit materialele jurnalistice, verificate şi confirmate în cadrul procesului penal, care relatau despre caracterul disproporţionat al veniturilor declarate de ex-procurorul-şef al Procuraturii Anticorupţie în raport cu situaţia materială reală a membrilor familiei şi rudelor acestuia.

Potrivit lui Stoianoglo, infracţiunile ar fi fost comise de Morari prin intermediul membrilor familiei sale, dar şi ale altor persoane apropiate, înrudite, interpuse, inclusiv persoane juridice. Aria de acţiune fiind transnaţională şi se extinde atât pe teritoriul Republicii Moldova, cât şi ale altor state europene, cum ar fi: Polonia, Germania, Marea Britanie, Canada şi Ucraina.

Potrivit procurorilor, mama şi fratele procurorului au fondat şi administrat firma SRL „Irarom-Grup” (Irarom citit invers este Morari – numele de familie a procurorului vizat) înregistrată în Moldova în 2013 şi care în activitatea sa de producere, transportare, distribuţie şi comercializare a energiei electrice ar fi fost protejată şi favorizată inclusiv de ANRE, urmare a intervenţiilor ilegale ale lui Viorel Morari.

Fiind cercetate investiţiile în bunuri imobile ale familiei, părinţilor şi fratelui procurorului a fost stabilit că în intervalul anilor 2012 - 2019, părinţii lui Morari au achiziţionat 4 imobile în municipiul Chişinău, estimate la peste 179 mii de euro chiar dacă potrivit datelor oficiale, în perioada anilor 2013-2018, mama procurorului a obţinut venituri oficiale de circa 113 mii lei, tatăl - de 46 mii lei, iar fratele - de 786 mii lei.

Mai mult, în perioada 2013-2019 mama procurorului a intrat în posesia a 25 de terenuri cu destinaţie agricolă, pentru construcţii şi grădină cu o suprafaţă totală de 18 hectare, 2 case de locuit şi construcţii accesorii cu suprafaţa totală de 192 m.p. – toate estimate la circa 28 mii de euro.

În perioada 2015-2018 fratele lui Morari a procurat /primit donaţie 87 de terenuri agricole şi pentru construcţie cu suprafaţa totală de 45 ha, 1 casă de 93 m.p. şi 1 construcţie accesorie cu suprafaţa de 10 m.p., valoarea de piaţă a acestora, la momentul achiziţionării, fiind de circa 50 mii de euro.

De menţionat, că fostul şef al Procuraturii Anticorupţie, împreună cu persoana cu care se află în căsătorie civilă - la fel procuror, nu deţin cu drept de proprietate niciun bun imobil sau mobil, inclusiv nici unul dintre automobilele pe care le-a folosit începând cu anul 2014.

Procurorul General a ţinut să sublinieze că anterior, Autoritatea Naţională de Integritate a efectuat un control al veniturilor şi proprietăţilor lui Viorel Morari, însă nu a constatat nereguli, deşi toate informaţiile prezentate de către SIS şi Serviciul Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor indicau contrariul. „Informaţiile acestor două structuri au fost examinate prioritar, confirmându-se bănuiala cu privire la infracţiunile de îmbogăţire ilicită şi spălare de bani.”

Procuratura Generală a finalizat urmărirea penală şi a expediat în instanţă de judecată prima cauză penală de învinuire a fostului şef al Procuraturii Anticorupţie de abuz în serviciu, fals în acte publice şi amestecul în înfăptuirea urmăririi penale.