Fostul şef CCR: Nu îl poate obliga nimeni pe Iohannis să desemneze un premier pe care nu îl doreşte

Respingerea de către preşedintele Klaus Iohannis a propunerii PSD pentru funcţia de premier - Sevil Shhaideh - a stârnit un adevărat tsunami în spaţiul public. Unii au ridicat problema neconstituţionalităţii acestui demers, însă fostul şef CCR Augustin Zegrean nu crede că este cazul.
Augustin Zegrean
Augustin Zegrean (Epoch Times România)

Preşedintele României nu poate fi obligat să desemneze în funcţia de prim-ministru o persoană pe care nu o doreşte, a declarat marţi, pentru Agerpres, fostul şef al Curţii Constituţionale Augustin Zegrean.

"Să vină cu altă propunere (PSD - n.r.). Asta se poate face. Nu-l poate obliga nimeni pe preşedinte să desemneze o persoană pe care nu o doreşte", a precizat fostul preşedinte CCR.

Întrebat cum comentează faptul că în spaţiul public a fost vehiculată ideea suspendării preşedintelui, Zegrean a replicat: "Ăsta ar fi un motiv de suspendare? El îşi face treaba. Constituţia îi dă voie să desemneze sau nu persoana care i-a fost propusă".

În acelaşi timp, fostul şef CCR a atras atenţia că Legea fundamentală nu prevede nicăieri câte propuneri de premier poate respinge preşedintele.

"Constituţia spune că în urma discuţiilor cu partidele care au câştigat în alegeri trebuie să numească o persoană care să formeze Guvernul. Atâta spune", a punctat Zegrean.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne