Fostul tiran al securităţii Partidului Comunist Chinez s-ar putea afla sub anchetă


Într-o imagine luată la 5 martie 2012, Zhou Yongkang, membru al Comitetului Permanent al Biroului Politic al Partidului Comunist Chinez, participa la sesiunea de deschidere a Congresului National Popular, la Sala Mare a Poporului din Beijing
Într-o imagine luată la 5 martie 2012, Zhou Yongkang, membru al Comitetului Permanent al Biroului Politic al Partidului Comunist Chinez, participa la sesiunea de deschidere a Congresului National Popular, la Sala Mare a Poporului din Beijing (Liu Jin / AFP / Getty Images)

Fostul şef al serviciilor de securitate ale Partidului Comunist Chinez, Zhou Yongkang, are "mari probleme", după cum s-a raportat în ultima săptămână. Se pare că autorităţile se apropie de el pe măsură ce foştii subalterni ai acestuia îşi reconsideră poziţiile. Cele mai recente rapoarte susţin că Partidul Central a lansat o anchetă internă împotriva lui şi că s-ar putea chiar să fie pus în spatele gratiilor.

Zhou are puţine şanse să acceadă la pârghiile oficiale ale puterii acum, spune Boxun, dizident mass-media stabilit în străinătate, pentru că el s-a angajat într-o atitudine care "traversează linia de jos a politicii" PCC prin presupusa implicare într-un complot cu Bo Xilai cu scopul de a acapara puterea în partid.

Boxun a declarat că Zhou a fost discutat în ultimele şedinţe de partid de nivel înalt la Beidaihe, o staţiune în care oficialii de rang înalt ai regimului se retrag în timpul verii. "Două planuri posibile au fost discutate: Zhou returnează guvernului zecile de miliarde de yuani delapidaţi, sau e arestat şi condamnat", a declarat Boxun, a cărui raportare cu privire la astfel de conversaţii este imposibil de confirmat.

Duowei News, o altă mass-media chineză cu sediul în New York, a declarat pe 13 august că a aflat de la trei înalţi funcţionari de partid de rang înalt că Zhou a fost pus sub o anumită formă de control intern, şi că Xi Jinping şi membri ai Comitetului Permanent al Biroului Politic (corpul de guvernământ de la vârful partidului) şi unii pensionari vârstnici ai partidului, au ajuns la un consens să declanşeze o investigaţie completă împotriva lui Zhou.

Un raport al cotidianului Apple din Hong Kong din 15 august a confirmat, de asemenea, acest consens între foşti şi actuali lideri de top ai partidului. Fostul şef al partidului Jiang Zemin, aliat apropiat al lui Zhou şi patron politic, şi-a domolit şi el fermitatea în poziţia sa, deoarece Xi Jinping şi Li Keqiang au în mâinile lor o gamă largă de dovezi împotriva lui Zhou, inclusiv privind complicitatea sa cu Bo Xilai de a uzurpa puterea, afirmă cotidianul Apple.

O sursă din Beijing a dezvăluit pentru Epoch Times că într-adevăr a existat o anchetă internă împotriva lui Zhou.

Reţeaua de subalterni ai lui Zhou poate fi urmărită de-a lungul carierei sale începând cu mijlocul anilor 1980: a fost ministru adjunct în Ministerul Industriei Petrolului, director general al Corporaţiei Naţionale a Petrolului din China, ministrul terenurilor şi resurselor, secretar de partid în Sichuan, ministrul securităţii publice, şef al Afacerilor Politice şi Legislative (CAPL) care controlează sistemul de securitate, şi membru al Comitetului Permanent.

O ştire wikileaks în 2009 dezvăluia că Zhou şi asociaţii săi ar controla sectorul petrolului în China.

În luna ianuarie a anului 2012, cotidianul britanic Mail îl plasa pe Zhou Yongkang printre cei mai puternici zece membri ai elitei "guler negru" în China.

În general, atunci când comisia de disciplină a partidului vizează un oficial al Partidului de profil înalt, ancheta se desfăşoară astfel: întâi sunt anchetaţi şi eliminaţi foştii subalterni, concediaţi aliaţii săi apropiaţi, apropiindu-se de el, potrivit unui alt raport al Duowei.

De când Xi a preluat funcţia de şef al Partidului în noiembrie anul trecut, aproximativ o duzină de oameni de afaceri de la companiile de stat şi oficiali de partid - cei mai mulţi din provincia Sichuan unde Zhou are domiciliul, au fost arestaţi şi puşi sub anchetă, menţionează Duowei.

Dintre aceştia, trei sunt cei mai înalţi oficiali de rang care au fost aduşi în campania anti-corupţie în noua conducere a partidului. Aceştia sunt fostul secretar de partid adjunct al Sichuan, Li Chuncheng, fostul vice guvernator din Sichuan, Guo Yongxiang, şi fostul director adjunct al Comitetului permanent al Congresului Popular din Provincia Hubei şi secretar de partid al CAPL din provincia Hubei, Wu Yongwen.

Deşi Wu nu este din Sichuan, o sursă presupusă a fi în comisia de disciplină i-a spus lui Boxun că acest caz de corupţie al lui Wu este legat de Zhou.

Zhou, fiul lui Zhou Bin a fost de asemenea arestat în Chengdu de către oficialii din guvernul central în urmă cu două luni, a raportat la 13 august cotidianul Apple din Hong Kong, citând o sursă din Sichuan.

Zhou Bin ar putea fi responsabil de gestionarea averii familiei Zhou, estimată la miliarde de dolari, potrivit Want China Times. El a fost cercetat pentru că ar fi transferat ilegal bani din ţară.

Cu toate acestea, analiştii afirmă că în spatele lanţului de arestări în Sichuan, Zhou Yongkang este adevăratul "tigru" pe care Partidul Central vrea să-l prindă.

În februarie, avocatul de drepturile omului Pu Zhiqiang din Beijing l-a denunţat în mod deschis pe Zhou pe contul său Weibo, numindu-l o "otravă" a societăţii, un "trădător de oameni, care a adus dezastre enorme în ţară". Pu nu s-a confruntat cu nicio presiune din partea autorităţilor, cum ar fi fost de aşteptat.

Comentatorul de actualităţi Ren Baiming afirmă că Zhou este "profund urât de popor". "Xi şi Li au sprijinul oamenilor pentru a-l elimina pe Zhou. Acest lucru este un mare avantaj pentru Xi şi Li", a declarat Ren la New Tang Dynasty Television.

În trecut, membrii Comitetului permanent erau practic de neatins, iar organismele disciplinare ale partidului nu i-ar fi anchetat.

Potrivit unui raport al Frontline din Hong Kong, în iunie, Xi Jingping şi Li Keqiang au ridicat interdicţia privind pedepsirea membrilor Comitetului permanent pentru vreo ilegalitate, spunând că ancheta împotriva foştilor sau actualilor membri ar trebui să fie justificată atât timp cât dovezile sunt solide.

În ultimele zile, mai multe mass-media chineze din străinătate au prezis că Zhou ar putea deveni primul oficial de partid care a aparţinut elitei Comitetului Permanent, împotriva căruia se desfăşoară o anchetă penală. Aceasta ar fi pentru prima dată în 16 ani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe