Fotbal. Răzvan Burleanu: "Competiţiile fotbalistice se vor amâna cel puţin până la momentul ridicării stării de urgenţă"

Toate cele 53 de competiţii fotbalistice la nivel naţional care aveau termen de suspendare până la 31 martie se vor amâna cel puţin până la momentul ridicării stării de urgenţă, decretată pe 16 martie de preşedintele României, a anunţat, marţi, preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Răzvan Burleanu.
(Captură foto)

Starea de urgenţă decretată la 16 martie de preşedintele Klaus Iohannis pentru o perioadă de 30 de zile, a dus la suspendarea tuturor competiţiilor sportive de la noi din ţară, o situaţie cu impact negativ asupra întregului sistem fotbalistic, o criză din punct de vedere sportiv dar şi financiar pentru părţile implicate.

Preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Răzvan Burleanu a participat marţi la o videoconferinţă organizată de UEFA, la finalul căreia a făcut câteva declaraţii cu privire la măsurile luate de forul continental.

"La nivel de competiţii, această criză conduce la mari probleme din punct de vedere sportiv, dar şi financiar pentru toate părţile implicate. Pentru a putea reduce impactul negativ asupra întregului sistem fotbalistic trebuie să găsim o soluţie să finalizăm competiţiile naţionale respectând şansele tuturor echipelor, încheierea contractelor jucătorilor cel mai târziu la 30 iunie şi începerea noului sezon la mijlocul lunii iulie. Astfel, toate cele 53 de competiţii fotbalistice la nivel naţional care aveau termen de suspendare până la 31 martie se vor amâna cel puţin până la momentul ridicării stării de urgenţă decretată ieri de preşedintele României. Am discutat azi în videoconferinţa UEFA despre acordarea unei flexibilităţi în sistemul de licenţiere pentru cluburi şi despre extinderea termenului de finalizare a campionatelor naţionale, care pentru România este de 28 iunie în loc de 1 iunie", a declarat Burleanu.

"Azi am iniţiat crearea unui grup de lucru care în următoarele zile va propune diferite scenarii de reluare a competiţiilor, iar în el vor fi reprezentate toate eşaloanele fotbalistice din România, inclusiv reprezentanţii LPF şi ai sindicatului fotbaliştilor. Mâine dimineaţă va avea loc prima întâlnire prin videoconferinţă. Lucrăm în prezent pe mai multe scenarii de reluare a competiţiilor din 22 aprilie şi chiar 13 iunie ca un moment critic. Repet, sunt scenarii pe baza cărora lucrăm în momentul de faţă. Dacă situaţia se va înrăutăţi, atunci va trebui să fim deschişi la forme inovative de finalizare a competiţiei, meciuri într-o singură manşă sau mini-grupe, sau chiar propuneri de modificare a tururilor preliminare pentru competiţiile europene", a continuat preşedintele FRF.

"Menţionez că am solicitat Ministerului Tineretului şi Sportului crearea unei scheme financiare de ajutor pentru a compensa organizatorii de evenimente sportive cu peste 1.000 de participanţi care au fost amânate sau anulate din cauza izbucnirii pandemiei COVID-19. Sub această schemă, organizatorii de evenimente sportive ar avea dreptul să fie compensaţi pentru pierderile suferite. Menţionez că o măsură similară a fost aprobată pe 12 martie de Comisia Europeană pentru Danemarca. Fotbalul se va relua cu porţile închise doar în momentul în care vom fi siguri că nu va fi în pericol siguranţa jucătorilor şi a staff-ului. Suporterii vor reveni pe stadion doar atunci când vom fi siguri că nu va fi niciun risc pentru ei"

"La nivel de echipe naţionale, toate cele 17 loturi îşi vor suspenda activitatea cel puţin până la 1 mai. Nu vom pune în pericol jucătorii şi staff-ul. Am luat decizia de suspendare a convocărilor şi a oricăror acţiuni în această perioadă", a mai spus Burleanu.

Burleanu a menţionat totodată şi deciziile luate de UEFA legate de competiţiile continentale: "Finala de Champions League se va desfăşura pe 27 iunie. Campionatul European de fotbal feminin, Campionatul European Under 21 şi finala Ligii Naţiunilor se vor muta din vara anului 2021. Avem în vedere deblocarea intervalului orar pe meciurile din Champions League şi Europa League, astfel încât să ne putem disputa etapele intermediare inclusiv în zilele dedicate acestor competiţii continentale. Vom propune FIFA să suspende Campionatul Mondial al Cluburilor care ar urma sa aibă loc în 2021 pentru a face loc în calendar Campionatului European".

Turneul final al Campionatului European de fotbal, programat iniţial în perioada 12 iunie - 12 iulie 2020, a fost amânat de UEFA pentru 11 iunie - 11 iulie 2021, din cauza pandemiei de coronavirus, hotărârea fiind luată în urma unei teleconferinţe desfăşurate, marţi, de forul continental cu toate cele 55 de federaţii naţionale.