Fotbal: Victor Piţurcă - Îmi doresc să marcăm în Grecia, dar nici un 0-0 nu ar fi o opţiune rea

Selecţionerul echipei naţionale de fotbal a României, Victor Piţurcă. (OLAF KRAAK / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
11.11.2013

Selecţionerul Victor Piţurcă îşi doreşte ca tricolorii să înscrie în meciul de vineri cu Grecia, de la Pireu, în prima manşă a barajului de calificare la CM 2014, dar a adăugat că o remiză albă ar fi un rezultat promiţător pentru returul de la Bucureşti.

"Îmi doresc să marcăm în Grecia. Dacă nu vom marca şi 0-0 dacă se va termina jocul nu ar fi o opţiunea rea. Dar trebuie să marcăm, gol, goluri, însă să vedem dacă vom şi reuşi. Niciodată strategia unui joc nu este să jucăm numai defensiv, în funcţie de adversarul pe care îl întâlneşti trebuie să faci ambele faze foarte bine, atât defensiv cât şi ofensiv, asta vom încerca în Grecia. Toţi ne dorim să marcăm. În aceste 2 jocuri ca să ajungem la CM, trebuie să marcăm gol, goluri, nu marcăm, nu ajungem", a declarat selecţionerul României la conferinţa de presă de la Mogoşoaia.

Grecii au o echipă experimentată şi valoroasă, dar cu un joc previzibil, a opinat selecţionerul.

"Îi cunosc foarte bine în momentul acesta, sunt extrem de puternici, unii foarte valoroşi, joacă la echipe mari din Europa şi din Grecia, pentru că Olympiakos e o echipă mare, care a câştigat an de an campionatul, şi este pe locul 2 în grupa lor din Champions League. De la mijloc în sus, toţi sunt valoroşi. Şi Salpigidis şi Samaris, Mitroglou, cei de la mijloc care şutează foarte bine la poartă, Tziolis, Katsouranis, toţi sunt jucători care trebuie analizaţi foarte bine, ca jucătorii noştri să ştie totul despre ei. Ne gândim tot timpul la ce manieră vor juca, însă ei au un specific al jocului lor, din care mai greu pot ieşi. E vorba de acceaşi manieră în care au făcut-o în ultimii 2 ani, e mai greu să vină cu ceva în plus. Dar motivaţia lor va fi una formidabilă, în general aşa sunt grecii ca naţie", a opinat. Piţurcă.

Absenţa lui Chiricheş şi presiunea pe umerii jucătorilor înaintea dublei cu Grecia, nu ar trebui să afecteze negativ prestaţia tricolorilor, susţine Piţurcă: "Am spus tot timpul lucrul acesta, o echipă nu stă într-un jucător. Putea să se întâmple lucruri mai grave, să se accidenteze 3-4 jucători. Ce se întâmpla, nu mai jucam? Nu mai credeam în calificare? Chiar dacă Chiricheş nu va putea juca, chiar dacă unii jucători nu prea au jucat la cluburile lor în ultimul timp, eu sper ca datorită importanţei acestor jocuri să treacă peste orice probleme şi dacă sunt introduşi în teren să joace la cel mai înalt nivel. Dacă ajungi la nivelul acesta, sigur presiunea este fantastică şi în asta constă frumuseţea. Iar pentru toţi jucătorii din lot, trebuie să fie fericiţi că participă la o astfel de acţiune. Normal că presiunea e fantastică, toţi ne dorim să ne calificăm. Vă imaginaţi ce va fi dacă nu ne vom califica. Nici nu vreau să mă gândesc la lucru acesta".

Piţurcă a evitat să vorbească despre prima promisă de preşedintele Mircea Sandu tricolorilor, în cazul calificării la Mondialele din Brazilia. "Nu s-a creat nicio problemă, nu ştiu despre ce e vorba foarte bine, dacă vreţi să aflaţi ceva, întrebaţi-l pe preşedinte pentru că el a vorbit cu jucătorii. Pe mine nu mă interesează lucrul acesta. Suntem în faţa unor jocuri prea importante. În primul rând ar trebuie să-i intereseze să ajungă la Mondialul din Brazilia, şi pe urmă problema financiară care nu trebuie neglijată, va veni cu siguranţă dacă ne vom califica. E vorba de cea mai mare primă care s-a dat la echipa naţională în cazul calificării la acest turneu final".

Selecţionerul respinge ipoteza unui arbitraj părtinitor din partea arbitrului portughez, de aceeaşi naţionalitate cu selecţionerul Greciei: "Personal, mă preocupă, pentru că am avut 2-3 jocuri în grupe în care am fost dezavantajaţi de cei care au condus meciurile cu Olanda şi Turcia. Acum, cel care va conduce partida este un arbitru foarte valoros. Nu cred că se va întâmpla nimic la nelocul lui, însă antrenorul e portughez, arbitrul e portughez, eu ştiu, numai sentimental aşa ar putea să existe ceva. Însă am încredere, nu se poate ca la acest nivel, la meciuri de asemenea importanţă să ne gândim, cum facem noi românii, la arbitraj".

Calificarea la Mondiale ar fi o performanţă de excepţie pentru actuala generaţie din fotbalul românesc, dar ridicarea unor statui ar fi ceva deplasat, a răspuns selecţionerul unei întrebări în acest sens: "Ar merita statui atunci când câştigi un trofeu, atunci se poate pune în discuţie o astfel de variantă. E prea mult spus. Ar fi într-adevăr o performanţă extraordinară, cu o echipă nouă, chiar dacă sunt jucători cu experienţă şi în lotul nostru, pentru ei şi fotbalul românesc. Vedem atenţia care ni se dă în aceste momente, dar să vedem dacă vom reuşi calificarea şi vom putea elogia mai mult jucătorii".

Prima manşă a barajului va avea loc vineri 15 noiembrie, la Pireu, de la ora 21,45, iar returul se va disputa în data de 19 noiembrie, pe Arena Naţională din Bucureşti (21,00).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor