Foxconn recunoaşte că a angajat copii de 14 ani în China

Logoul firmei Foxconn International Holdings Ltd, Shenzhen, China.
Logoul firmei Foxconn International Holdings Ltd, Shenzhen, China. (Daniel Berehulak / Getty Images)

Foxconn, cel mai mare producător de componente electronice pentru Apple şi alte companii, a admis în această săptămână că a folosit muncitori de 14 ani într-o fabrică din China, care produce piese pentru viitoarea consolă a jocului video Nintendo Wii U, eludând standardele internaţionale şi interne legale.

Grupul de drepturi China Labor Watch a acuzat marţi Foxconn Technology Group că a folosit muncitori sub vârsta de 16 ani în timpul verii şi că a început să trimită adolescenţii înapoi la şcoală. Şcolile unde învăţau aceştia i-au trimis de fapt pe elevi să lucreze la Foxconn, dar se pare că societatea nu a verificat cărţile lor de identitate.

Grupul de monitorizare a citat un raport în care un elev minor s-a plâns că erau forţaţi să lucreze la fabrică dacă nu vor să fie exmatriculaţi din şcoală. Unii au spus că fabrica i-a forţat să lucreze în fiecare zi a săptămânii, nu le-a dat concediu medical şi i-a pus să lucreze ore suplimentare şi ture de noapte.

După o investigaţie, Foxconn a recunoscut că au existat muncitori minori într-una din fabricile sale din China.

"Investigaţia noastră a arătat că stagiarii în cauză, care aveau vârste între 14 - 16, au lucrat în această fabrică pentru aproximativ trei săptămâni", a afirmat Foxconn într-o declaraţie obţinută de Reuters.

"Aceasta nu este doar o încălcare a legislaţiei muncii din China, dar este şi o încălcare a politicii Foxconn, măsuri imediate fiind întreprinse pentru a întoarce stagiarii în cauză la instituţiile lor educaţionale", se arată în declaraţie.

Declaraţia a spus că tinerii stagiari au lucrat la o fabrică din Yantai, situată în nordul provinciei Shandong, dar nu a dat detalii despre cât de mulţi au fost angajaţi acolo.

Citând un reporter de la o emisiune chineză locală de radio "Breadth of News", China Labor Watch a constatat că elevii efectuau aceleaşi sarcini ca şi muncitorii normali din fabrică, şi că trebuiau în mod regulat să lucreze ore suplimentare şi ture de noapte. Mulţi elevi au spus că au vrut să se întoarcă la şcoală, dar profesorii lor i-au ameninţat pentru a-i forţa să continue să lucreze la fabrică.

"Dacă nu lucrezi ca stagiar, atunci nu vei primi nici o recunoaştere, nu vei primi nici o diplomă de absolvire sau chiar vei fi dat afară din şcoală," a spus China Labor Watch, citând raportul. Iar Foxconn nu le-a permis niciodată să îşi "încheie stagiul şi să părăsească fabrica când aceştia doreau", potrivit grupului de monitorizare a forţei de muncă.

Unul dintre elevi, Xiao Wang, a fost citat ca afirmând: "Am executat muncă de transport, ajutându-i să mute bunurile. Chiar acum, tura de noapte începe la ora 7:40 şi durează până dimineaţa ... dar nu se ştie până la ce oră a dimineţii."

"Când se termină munca atunci se încheie şi tura. Dacă nu termini munca, el [maistrul liniei de producţie] nu te va lăsa să închei tura. De obicei puteai să pleci pe la 7 dimineaţa," a adăugat elevul. "Mă dureau mâinile de la atâta muncă."

Xiao Wang a declarat vinerea trecută că a fost forţat să lucreze schimbul de noapte şi ore suplimentare consecutiv şi că i-a spus profesorul său că nu se simte bine. Când i-a cerut profesorului o învoire pe motive medicale, profesorul nu i-a aprobat-o, ulterior primind un al treilea "absenteism" şi fiind concediat.

Apoi profesorul i-a spus că va fi exmatriculat când se întoarce.

Un alt student a relatat că nu li se oferea nici o zi liberă, nici chiar în weekend. "Nici măcar una", a fost citat un elev minor.

"Trebuie să vezi dacă volumul producţiei este ridicat sau nu. Dacă este ridicat în fiecare weekend, atunci producţia nu se va opri în nici unul din aceste weekend-uri", a spus studentul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe