Franţa, lovită de cea mai gravă secetă înregistrată vreodată: Este o tragedie pentru fermieri

Secetă.
Secetă. (HOANG DINH NAM / AFP / Getty Images)

Prim-ministrul Franţei, Elisabeth Borne, a înfiinţat o echipă interministerială de criză, afirmând că ţara se confruntă cu cea mai gravă secetă înregistrată vreodată.

Iar situaţia s-ar putea înrăutăţi şi mai mult, potrivit unui comunicat al biroului lui Borne.

"Această secetă este cea mai gravă înregistrată vreodată în ţara noastră", a anunţat biroul ei. "Situaţia ar putea persista în următoarele două săptămâni sau s-ar putea înrăutăţi şi mai mult", a adăugat acesta.

Circumstanţe grave

"Actuala secetă privează multe comunităţi de apă şi este o tragedie pentru fermierii noştri, pentru ecosistemele noastre şi pentru biodiversitate", se arată în comunicat.

Lipsa ploilor este agravată de valurile de căldură succesive, a continuat Borne, care, pe de o parte cresc evaporarea şi pe de altă parte, cererea de apă.

"În faţa acestei situaţii istorice, premierul a decis să activeze un grup de lucru interdepartamental de criză şi îi îndeamnă pe toţi să ne conservăm resursele de apă", a precizat biroul său.

În Franţa, mari zone ale ţării suferă acum de secetă. În funcţie de gravitate, se aplică diferite restricţii privind apa, inclusiv în materie de irigaţii. Potrivit presei locale, unele municipalităţi au rămas temporar fără alimentare cu apă.

În plus, Franţa s-a confruntat cu incendii de vegetaţie două veri succesiv, în condiţiile în care schimbările climatice continuă să facă ravagii, uneori cu consecinţe mortale, pe întreg continentul.